Стотици се веселиха в Балван за празника на баницата

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Стотици жители и гости на великотърновското село Балван се веселиха по време на първия по рода си празник на баницата, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново. Събитието бе организирано от кметството, местното читалище „Нива 1898” и бе подкрепено от Община Велико Търново. Над 20 кулинарни майстори мериха сили в конкурс за най-добре приготвена и вкусна баница, а фолклорни състави от целия регион радваха публиката с народни песни и кръшни хора.

баница БалванЗаместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства инициативата и пожела на балванчани да я превърнат в традиция. Тя поздрави организаторите и жителите на с. Балван от името на кмета Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините. „Благодаря ви, че полагате големи грижи за опазване и популяризиране на българските традиции и обичаи. Народното кулинарно дело, чийто ярък продукт са нашите баници с тяхното богато многообразие, е важна част от българското нематериално културно наследство, с което се гордеем”, бе посланието на Даниел Панов до общността в с. Балван.

Празникът продължи с надпявания и надигравания, както и с дегустации на повече от 20 различни баници – сладки, солени, вити, точени, месни, зеленчукови и пр. Председател на конкурсната комисия за оценяване на кулинарните продукти бе директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements