При по-слабо азотно торене има 10-20% по-ниско съдържание на протеини в зърнените култури, което променя хлебопекарните качества, това каза Стоилко Апостолов от фондация за биологично земеделие “Биоселена” по време на форум, посветен на употребата на пестициди в Европа и възможности за екологични решения на “Грийнпийс”-България. Стоилко Апостолов представи данни, сравняващи продуктите на биоземеделието с тези на конвенционалното земеделие.
Що се отнася до съдържанието на въглехидрати – няма съществена разлика между двата типа производство. Делът на жизненоважните Омега 3 мастни киселини и разтворимата линолова киселина обаче е между 10 и 60% повече в биологичните мляко, месо и сирене. В млякото, добито от животни, гледани на открито (на слънце) съдържанието на Омега 3 е по-високо, каза Стоилко Апостолов и посочи, че това е причината овчето мляко от Родопите да има по-високо съдържание на ценната съставка.
Полифенолите, които имат антимикробно, имуностимулиращо и антиканцерогенно действие, са повече в био продуктите, тъй като в биоземеделието растенията са изложени на повече стресови фактори, а полифенолите са образуват именно като защитно средство срещу паразити и болести. Относно остатъчните следи от пестициди, в био плодовете са открити средно около 550 пъти по-малко такива следи, а в зеленчуците – средно 700 пъти по-малко. При зеленчуците и кореноплодните, които са отгледани по биологичен път, е регистрирано до 20% по-високо съдържание на сухо вещество. Това има роля в по-дълга издръжливост на продуктите, обясни Апостолов.
Анета Стефанова