България внася масово рапани от Румъния. Оказва се, че в страната ни влизат почти толкова количества, колкото успяваме й да уловим. Това каза пред „Агрозона“ Йордан Господинов, председател на асоциация “БГ ФИШ“. Причината е, че румънската страна не може да достигне на този етап капацитета на преработка, няма производствените мощности, а и няма достатъчното ниво за качество. Това налага търсенето за пазари на тези улови. „Тъй като България има много силна преработка, у нас безпроблемно се обработват тези количества и заминават за реекспорт към Европа“, каза Господинов. Данните показват, че за 2016 г. в България са уловени 3418 тона рапани. През 2015 г. количеството е било 4100 тона, а през 2014 г. 4732 тона.
„Ние предлагаме много високо качество в преработката на рибни продукти. И това се доказва от факта, че ни проверяват както от БАБХ, така и самите контрагенти. Пристигат фирми и правят тестове на място, преценявайки дали да купят определена пратка“, каза Господинов. В Румъния на този етап работи едва едно предприятие за преработка, а второто е на път. У нас тези предприятия са седем и са значително по-големи от румънските, каза Господинов. „Отделно ние имаме отдавнашни традиции в преработката. Имаме обучени кадри и необходимите съоръжения. При почистването на рапани се използва само ръчен труд. Тоест трябват специалисти, защото се отделят различни части от месото. Ние сме с традиция в това отношение, докато при румънците това липсва”.