Стартират Училища за готвене – ежемесечни кулинарни курсове и дискусии от За Земята

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Тази събота, 14-ти ноември Екологично сдружение За Земята стартира поредица от ежемесечни кулинарни курсове Училища за готвенe. Новаторското на курсовете е, че съчетават придобиването на практически умения от професионални кулинари с дискусии и лекции за храната.

Първият курс на Училища за готвене започва с една от най-старите храни на човечеството – хляба, a домакин на кулинарното ни събитие, ще бъде Фурна “НадЕжко”, част от мрежата Хлебни къщи с ателието “Пътят на квасения хляб – качествени зърнени култури и ръчно месене на хляб”. Стефан Григоров, управител, технолог и главен хлебар на Фурна „НадЕжко” – Хлебна Къща София, ще ни разкажe как се прави хляб с квас без никакви подобрители и консерванти, кои са старите, местни, житни култури, тяхната съдба и с какво те са по-добри от по-съвременните им заместители.  Ще научим и още любопитни неща – как се прави квас, какви видове има, как се обновява и съхранява за години напред.

Курсовете са отворени за всеки, който иска да научи повече за храната в неговата чиния и иска да се погрижи тя да е не само вкусна, но и здравословна, “справедлива” и с положително влияние върху общности от т.нар. “развиващи се” страни. Всеки месец от „Училища за готвене“ ще ви изненадваме с разнообразни храни, теми и гости, с които постепенно ще обогатяваме и допълваме не само кулинарните си умения, но и знанията си за полезната храна.

Докато готвим с нашите майстори-кулинари, ще изследваме още връзката между вкусната и здравословна храна, хората и биоразнообразието.  По време на курса ще говорим за произхода на храната, нейните хранителни и здравословни стойности и пътя, който тя изминава, за да стигне до нас.

Заедно ще дискутираме и редица актуални теми – как се произвежда соята и палмовото масло, какъв е екологичния отпечатък на някои вносни продукти като кафe, какао и други вносни продукти, възможно ли е и как може да намалим негативното влияние от хранителната промишленост и да превърнем в храната в източник на здраве за нас и за земята.

Ще готвим и говорим за местна храна, което означава по-свежа, по-питателна храна, повече работни места и не на последно място по-запазена  околна среда.

Училища за готвене – пътят на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Schools of Sustainability на За Земята и Приятели на Земята Европа, който промотира неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически знания, и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА