Спряно е решение на Общинския съвет в Бургас за поставяне на фотоволтаици върху 8280 дка земеделска земя

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

След жалба на четири села областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за поставяне на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя. Това съобщиха от пресцентъра на Областната управа.

С решението, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници променят общия устройствен план (ОУП) на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина. Предложението е внесено от кмета на община Средец и е прието с 12 гласа „за”, 2 „против” и 1 „въздържал се”.

Имотите, за които става дума, са земеделски – обработваеми ниви и пасища. Приетото предложение променя предназначениeто им “за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия”. Общата им площ е малко над 8280 декара и обхваща голяма част земеделска територия около селата, информираха от Областната управа.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и изпращат жалба, подкрепена с подписка. С нея те заявяват, че изпълнението на инвестиционните намерения за изграждане на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще доведе до икономически и демографски колапс на района. Хората се притесняват, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм, предаде БТА.

В хода на контрола на решенията на общинските съвети областният управител констатира незаконосъобразност, заради която не може да се пристъпи към изменение на ОУП.

“Актът, чрез който се одобрява промяна на ОУП, следва да съдържа точното нормативно и фактическо основание, а в настоящия случай такова липсва. Като мотиви се изтъква единствено постъпилото инвестиционно намерение на “Средец – Солар” ЕООД, което обаче е недостатъчно за изменение на ОУП”, заяви Янев. Той допълни, че независимо дали става дума за градове или малки села, държавата е съпричастна с тревогите на хората и следи внимателно решенията на всички общински съвети с цел те да са в полза на обществеността.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА