Споразуменията за ползване на земи продължават да са работещи за комасация

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Запазва се тенденцията за увеличаване на броя на доброволните споразумения за ползване на земеделски земи, увеличават се и площите, за които са сключени тези споразумения. Това каза Лилия Стоянова, директор дирекция “Поземлени отношения и комасация” в МЗХГ, по време на Шестата Национална среща на земеделските производители в България.

За стопанската 2017/2018 година са изготвени около 3308 заповеди, които обхващат около 26,700 хил. дка. През миналата година площите, обхванати от споразуменията, възлизат на 25,6 млн. дка.

Ръст има и при дела на служебните разпределения спрямо доброволните споразумения, наблюдава се и леко увеличаване на т.нар. бели петна. Забелязва се и по-голям брой на обжалваните заповеди.

И към момента има области, в които заповедите за доброволните споразумения не са издадени.

Като обобщение на настоящата ситуация Лилия Стоянова посочи, че споразуменията за ползване на земеделски земи продължават да са формата, която е удачна за уедряване на площите у нас. Процедурите обаче имат нужда от преосмисляне, усъвършенстване и надграждане.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements