Консумацията на насекоми вместо говеждо или пилешко може да бъде ключово в борбата с климатичните промени, тъй като намалява вредните емисии, генерирани от животновъдството, сочи шотландско проучване, цитирано от metro.co.uk.
Изследователи от Едингбургския университет посочват, че ако половината от месото, което се консумира в световен мащаб, се замести с насекоми, може да се намали с една трета използваната земеделска земя, съществено ще се понижат и парниковите газове. Според учените, ако се намали наполовина употребата на животински продукти, може да се освободи до 1680 млн. ха земя – 70 пъти по-голяма площ от размера на Обединеното кралство.
Приемайки потребителската неохота за консумация на насекоми, изследователите посочват, че дори малко повишение в дела на употребата им за гастрономически цели, ще има благоприятен ефект върху климата. Друг вариант е да се увеличи потреблението на заместители на месото като соята.