Спад от близо 20 % в цената на захарта за три месеца

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Драстичен спад в цената на захарта от октомври насам. В Ню Йорк стойността на суровата захар е намаляла с 22 %, спрямо цените от изминалите месеци. В Лондон рафинираната захар е с 18 % надолу. Това съобщи Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийска Стокова борса (ССБ). Намалението се дължи от една страна на високото производство по света. Очаква се то да бъде с 300 хил. тона повече от 2015 г.
Друг влияещ фактор за спада е, че се затваря един изключително печеливш пазар – Китайския и се получава свръхпроизводство. Китайците са започнали да консумират все по- малко от продукта и това е свързано с преориентиране на народа към по- здравословно хранене. Основният заместител на белите кристали е фруктоза от царевица, съобщи Белопитова.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА