Драстичен спад в цената на захарта от октомври насам. В Ню Йорк стойността на суровата захар е намаляла с 22 %, спрямо цените от изминалите месеци. В Лондон рафинираната захар е с 18 % надолу. Това съобщи Антонина Белопитова, изпълнителен директор на Софийска Стокова борса (ССБ). Намалението се дължи от една страна на високото производство по света. Очаква се то да бъде с 300 хил. тона повече от 2015 г.
Друг влияещ фактор за спада е, че се затваря един изключително печеливш пазар – Китайския и се получава свръхпроизводство. Китайците са започнали да консумират все по- малко от продукта и това е свързано с преориентиране на народа към по- здравословно хранене. Основният заместител на белите кристали е фруктоза от царевица, съобщи Белопитова.
Спад от близо 20 % в цената на захарта за три месеца
Автор:
Кирил Александров
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.