Пиенето на сок от цвекло насърчава комбинация от бактерии в устата, свързани с по-здрави кръвоносни съдове и мозъчна функция, показва ново проучване, проведено с хора на възраст между 70 и 80 години. Цвеклото – и други храни, включително маруля, спанак и целина – са богати на неорганични нитрати и много бактерии, които играят роля при превръщането на нитрата в азотен оксид, който помага за регулиране на кръвоносните съдове и невротрансмисията (химически съобщения в мозъка). Възрастните хора са склонни да имат по-ниско производство на азотен оксид и това е свързано с по-лошо съдово (кръвоносно съдово) и когнитивно (мозъчно) здраве.
В новото проучване, проведено от Университета в Ексетър, 26 здрави възрастни хора са участвали в два десетдневни периода на приемане на добавки: един с богат на нитрати сок от цвекло и друг със сок плацебо, който са пили два пъти на ден. Резултатите показват наличие на по-високи нива на бактерии, свързани с добро съдово и когнитивно здраве, и по-ниски нива на бактерии, свързани с болести и възпаления. Систоличното кръвно налягане спада средно с пет точки (mmHg) след пиене на сок от цвекло.
„Наистина сме развълнувани от тези открития, които имат важни последици за здравословното стареене“, коментира водещият автор професор Ани Ванхатало от Университета в Ексетър. „Нашите открития показват, че добавянето на храни, богати на нитрати към диетата – в този случай чрез сок от цвекло – само за десет дни може значително да промени оралния микробиом (смес от бактерии) към по-добро. Поддържането на този здравословен орален микробиом в дългосрочен план може да забави отрицателните съдови и когнитивни промени, свързани със стареенето“, допълва Ванхатало.