Колко здравословно е всъщност бадемовото мляко? Определено вкусът му е добър и няма неприятни последствия, като при кравето мляко. Въпреки че тези растителни млечни напитки са рекламирани като здравословни, учените от канадския университета „МакГил“ са направили сравнение на ползите и недостатъците им. Експертите разглеждат най-често употребяваните видове млечни напитки от растителни източници – бадемово, соево, оризово и кокосово мляко. Те сравняват хранителните им стойности с тези на кравето мляко.
Изследователите сравняват неподсладените варианти на различните растителни млека, ето и резултатите:
Соевото мляко – с най-балансираният хранителен профил
- Соевото мляко се употребява широко, поради здравните му ползи. То е отличен източник на висококачествени протеини, есенциални мастни киселини, фибри, витамини и минерали.
- То е било заместител на кравето мляко в продължение на 4 десетилетия.
- Това растително мляко е по-лесно смилаемо от животинското. Съдържанието му предимно на наситени мазнини и нула холестерол го прави още по-добро за консумация.
Оризово мляко – сладък вкус и сравнително малка хранителна стойност
- Оризовото мляко не съдържа лактоза и може да бъде алтернатива при пациенти с алергични проблеми, причинени от соя и бадеми.
- Този вид растително мляко не е подходящо за хранене на кърмачета. Поради по-ниската си хранителна стойност може да доведе до недохранване и здравословни проблеми.
Кокосово мляко – без холестерол и малко калории
- Широко консумирано в Азия и Южна Америка.
- Потреблението може да помогне за намаляване на нивата на вредните липопротеини с ниска плътност (лош холестерол), които са свързани със сърдечно-съдови заболявания.
- Хранителните стойности намаляват при съхранение повече от 2 месеца.
Бадемово мляко – необходимост от допълнителни източници на храна за осигуряване на основни хранителни вещества
- В бадемовото мляко няма холестерол и наситени мазнини, съдържанието на натрий е ниско, а количеството омега 3 мастни киселини – голямо. Заради тези негови предимства, то се препоръчва на хора предразположени към сърдечно-съдови заболявания или страдащи от високо кръвно.
- В една чаша бадемово мляко се съдържат само 60 калории. Това го прави отлично средство при борба с наднорменото тегло.
- Съдържанието на калций в бадемовото мляко, ни осигурява 30% от препоръчителната дневна доза.
Предимства и недостатъците на кравето мляко
- Здравословна храна, осигуряваща всички основни хранителни вещества като мазнини, въглехидрати и протеини.
- Има високо съдържание на витамин В, витамин D.
- Освен всичко млякото се използва за лек при подагра, артрит на респираторен дистрес и изгаряния на кожата.
- Една от най-честите алергии сред бебета, засягаща и 2.2-3.5% от децата (по-голям процент от тези, които са алергични от фъстъци). До 35% от тези деца израстват, алергични към млякото, това може да се увеличи до 80% до 16-годишна възраст.
- Лактозна непоносимост поради липсата или дефицита на ензима лактаза в храносмилателния тракт, засяга някъде между 15-75% от всички възрастни в зависимост от расата, хранителните навици и здравето на червата.
- Някои проучвания предполагат, че 80% от хората с африкански произход и 100% от хората от азиатски и индийски произход имат непоносимост към лактозата.
Изследователите добавят, че трябва да се направят още изследвания, за да се разберат ефектите на различни конвенционални и нови методи за преработка на хранителния профил, аромата и структурата на тези алтернативни млека. Като краен резултат, учените определят, че след кравето мляко, с най-добри качества е соевото.