Мангото може да помогне на хората да победят стреса

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Ново изследване показва, че само една половина на манго съдържа 90% от препоръчителния хранителен прием на витамин С, който е жизненоважно хранително вещество за психологическото благосъстояние и по-добрата мозъчна функция. Това може да означава, че мангото не само ще ви помогне да победите стреса, но и ще осигури по-дълготрайна енергия и здравословна функция на червата.

„С приемът дори само на половин манго, вие по същество получавате два грама от дневния прием на фибри, които помагат за здравословната функция на червата. Те също са с нисък глекимичен индекс (ГИ), което означава, че ще останете по-сити за по-дълго време”, споделя диетологът Джема О’Ханлон.

Мангото съдържа растителни ендорфини – вещества, които подобряват настроението. Те също така активират мисловните процеси и подобряват запаметяването на нова информация.

Плодът съдържа много витамин В6, който участва в образуването на невротрансмитери. Последните спомагат за трансфера на информация между невроните. Те също помагат за подобряване на съня и настроението.

Ако искате да се възползвате максимално от ползите на мангото, колкото по-узряло е то,  толкова по-добре, тъй като фибрите и нишестето се разграждат, за да отделят повече хранителни вещества, което означава, че ще усвоите повече от добрите и полезни вещества.

Ярко оранжевият цвят потвърждава наличието на голямо количество каротеноиди в плодовете – мангото има почти пет пъти повече от тях отколкото в мандарина. Плодовете съдържат и витамин А (ретинол), който предпазва клетките на тялото от вредното влияние на околната среда и е полезен за здравето.

И така, подобрено здраве на червата, повече енергия и по-добра мозъчна функция- просто не можете да загубите ако ядете манго по- често.

Кой няма право да яде манго?

Имайте предвид, че тропическите плодове могат да причинят алергии, особено при деца под тригодишна възраст. Често кожата на мангото е алергенът, а не пулпата, затова е най-добре да се почиства с ръкавици. Незрелите плодове могат да раздразнят стомашната лигавица и да доведат до колики и гастрит.

Освен това мангото съдържа много захар, така че трябва да се яде с повишено внимание, ако имате наднормено тегло, диабет или други проблеми с нивата на кръвната захар. Това важи особено за сушените плодове от манго. Сушените плодове са добра алтернатива на пресните плодове, но те имат около 300 калории на 80 грама, докато узрелите парченца манго със същото тегло съдържат 53 калории.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА