След три години на недостиг Франция очаква рекордна реколта от ябълки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Заради ниските прогнози за европейската реколта пазарът се очаква да бъде добър

След три години на дефицит на ябълки във Франция, 2023 г. най-накрая ще отбележи връщане към положителна инерция с по-обещаващ пазар. След трудната кампания през 2022 г. поради нарастващите производствени разходи и облачното време, тази година изглежда оптимистична за френските производители на ябълки.

Френската асоциация на производителите на ябълки и круши (ANPP) обяви това в своята прогноза за реколтата и перспективите за сезон 2023/2024, пише FreshРlaza.

Отбелязва се, че тази година няма сериозни метеорологични явления, засегнали ябълковите градини. Според президента на ANPP Даниел Саверт реколтата през 2023 г. изглежда добра и трябва да задоволи потребителите по отношение на количество и качество.

Като цяло се предвижда да бъдат събрани 1,5 милиона тона ябълки, което е с 8% повече от 2022 г. и с 10% повече от тригодишната средна стойност (120 хил. тона повече от обемите, събрани през последните 3 години).

Анализаторите отбелязват, че както на вътрешния, така и на експортния пазар, френските ябълки трябва да се възползват от доста ниската европейска реколта тази година (11,4 милиона тона, обявени в Prognosfruit, срещу производствен потенциал от 14 милиона тона), както и от липсата на преходен пазар.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements