След 320 хил. проверки горските задържаха над 6000 кубика незаконна дървесина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Написани са над 5500 акта за нарушение в горите

Над 320 000 проверки в цялата страната са извършили служителите от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Регионалните дирекции по горите през 2023 г., информират от Агенцията по горите. Съставени са над 5500 акта за установени нарушения на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за биологичното разнообразие. Задържани са 1700 плътни куб. м обла строителна и фасонирана дървесина, близо 5000 пространствени куб. м. дърва за огрев, 165 моторни превозни средства, 87 моторни триона, 165 каруци, 11 коня, 16 законни и 5 незаконни ловни оръжия, недървесни горски продукти и др.

През 2023 г.  служителите от горските структури са реагирали на 4380 сигнала, подадени от граждани на телефон 112 за незаконна сеч, транспортиране, съхранение и продажба на дървесина и бракониерство.

Засилените проверки по контрола по опазване на горските територии от Изпълнителна агенция по горите и нейните структури продължават и през 2024 г. В последните дни на територията на цялата страна се извърши целенасочена проверка по отношение на изведените сечи през 2023 г. и на насаждения с издадени позволителни за сеч през 2024 г.

62 000 фиданки ще бъдат засадени в масивите на българските гори след традиционната Коледна кампания на Министерството на земеделието и храните за закупуване на елхички. Благотворителната инициатива, която се проведе за шести път, се състоя в периода от 8 до 22 декември 2023 г. В рамките на кампанията бяха продадени общо 6 200 елхички.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА