Слагат етикет на хотели и заведения с качествени храни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Новият закон за храните ще въведе нов етикет за хотелите и заведенията, които предлагат качествени храни по Български държавен стандарт. Всеки туристически обект, в който се предлагат качествени български храни, произведени по държавен стандарт, ще има такъв стикер. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която присъства на подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни и напитки.

До края на годината министерство на туризма ще представи системата от правила, по която ще се дава този етикет. „Надявам се министерство на земеделието и храните и браншовите асоциации също да се включат в разработването на тези правила.“, каза министър Ангелкова. Целта на работната група, която ще работи върху създаването на правилата, ще бъде да ги направи достъпни за бизнеса, а не да го затрудняват.

Това е първата стъпка към реализиране на идеята за популяризиране на българските храни в сектор туризъм, каза министър Ангелкова.

Етикетът ще дава възможност на бизнеса да се състезава на световно ниво и да получава и световно признати награди. „Смятам, че това е един много добър стимул.“, каза министър Ангелкова и посочи пример с Испания, която е въвела етикета „син флаг“ за качество на плажовете, като на този стандарт у нас отговарят 17 плажа.

„Надявам се тази концепция да доведе до това, че всеки, който си плати и избере високият клас хотел и ресторант, да има гаранция, че храната, която ще консумира не само ще е безопасна, което гарантира БАБХ, а ще бъде и най-висококачествената, традиционната за България – тази, която е произведена по утвърдени браншови стандарти.“, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя призова всички заинтересовани страни да бъдат активни, защото решението да се придържат към правилата за използване на етикета е възможност да бъде генериран допълнителен доход.

Меморандумът бе разписан от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация от една страна и от друга от  Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение  „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА