Сладко от люти чушки на фермерския пазар пред МЗХГ днес

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Сладко-лютива изненада подготвят организаторите на днешния Фермерски фестивал пред министерството на земеделието в София. Майсторът е Денка Георгиева, всепризната и ненадмината майсторка на сладката, соковете, разядките, сушените подправки.

Мисто ЕООД е малка фамилна фирма, създадена през 2008 година. Намира се в подножието но Родопите, в сърцето на Бесепарски ридове, които са в защитена зона Натура 2000. Основната дейност на Мисто са отглеждане на биологични градини с ябълки, круши, сини сливи, череши и кайсии, от които правят на сладка и сокове.

Правят и сушени плодове и зеленчуци, също отглеждани от семейството. Прави ги лично Денка Георгиева. Леля Денка прави сладко и сок от ягоди Сиабела, специален сорт за консервиране.  Рецептите са семейна тайна, като една от съставките е любов.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя… Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА