Слабителни хранителни добавки могат да причинят рак

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Някои вещества, които се влагат като хранителни добавки заради слабителното си действие,  могат да бъдат канцерогенни и да нанасят увреждания на ДНК структурата. Става дума за деривати на хидроксиантрацен, които естествено се намират в растенията, съобщават от Европейската агенция за безопасност на храните.

Тези групи вещества обикновено се откриват в алоето и сената, а екстракти от тези растения се ползват като хранителни добавки.

През 2013 г. европейският орган откри, че тези деривати, прибавени към храната, могат да подобрят функцията на червата, но препоръча да не се използват дългосрочно или пък във високи дози, заради възможни рискове. След това Европейската комисия зададе на Европейската агенция за безопасност на храните да оцени безопасността на тези растителни съставки при влагането им в хранителни продукти и да излезе с препоръки за дневен прием, който не води до странични ефекти.

Оказва се обаче, че дериватите на хидроксиантрацен могат да увредят ДНК и съответно няма безопасен прием. При проби с животни са констатирани случаи на рак на червата.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА