Сиренето от Каракачанската овца, която се отглежда в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на вещества, които подпомагат борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, това съобщават от Селскостопанска академия.
Продуктът е рекордьор по съдържание на конюгирани мастни киселини (до 6%), които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания. Те предотвратяват образуването на тромби. Изводите са резултат от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят проф. д-р Мая Игнатова на ССА при срещата им с научния колектив.
По време на срещата проф. д-р Николов е посочил, че грижата за кариерното израстване на младите учени и съхраняването на приемствеността между поколенията са важно условие за напредъка в науката. Поставени са и въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.
Председателят на Академията е призовал учените да допринесат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. По думите му приоритет в научната работа трябва да са както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права. Колективът е запознал ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.