Швеция стартира мащабен лов на вълци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
В началото на януари в Швеция започна най-големият лов на вълци в наши дни. Защитници на животните протестират срещу това.

На 2 януари в Швеция започна най-големият лов на вълци в историята на страната. 75 вълка може да бъдат отстреляни на тазгодишния лицензиран лов, съобщава “SVT”. Ловните зони обхващат петте региона с най-висока гъстота на вълци в Швеция. Три области от него са споделени с Норвегия. Там вече може да се провежда лов на вълци до месец.

Най-голямата популация на вълци на съвремието

От 2010 г. в Швеция се практикува лицензиран лов, за да се забави разпространението на вълци. Според NABU скандинавската популация в Швеция и Норвегия се състои от 48 глутници и 27 двойки (зима 2020/2021), като основната част от популацията е в Швеция.

От началото на лицензионния лов са отстреляни общо 203 вълка. През 2019 и 2020 г. ловът на вълци беше спрян, тъй като популацията е паднала под 300 вълка. По данни на SVT uc; момента в Швеция има 460 вълка. Според Гунар Гльорсен от Шведската ловна асоциация това е най-голямата популация в съвремието.

Няколко организации са подали жалби срещу 75-те разрешителни за отстрел, но без успех.

Съдът спря лова на вълци в Норвегия

В Норвегия разрешителното за отстрел на вълци междувременно е спряно. Активисти за правата на животните получиха разпореждане от окръжния съд в Осло за спиране на убийството на три глутници вълци. Министърът на околната среда Еспен Барт Ейде каза, че е взел под внимание решението на съда, но все пак смята, че предоставянето на лиценз за стрелба е законно и сега иска да предизвика съдебно заседание възможно най-скоро, в което и двете страни да си кажат думата. Традиционно ловният сезон приключва на 15 февруари.


Четете още:

-ЕП иска намаляване статута на защита на вълците в полза на животновъдите

-ЕС блокира промяната на защитения статус на вълка

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА