Шведски пчелар предлага бира с мед на евродепутатите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Медът е сладка съставка не само в храната, а придава превъзходен аромат на напитките, независимо дали е вложен в по-обикновена бира или в един „завъртян“ коктейл. Бирата носи духа на усещането за заедност, за моментите, в които спокойно бира можеш да поседнеш с халба в ръка, да споделиш удоволствието с близки и познати, да създадеш нови приятелства. Когато в пенливата напитка откриеш вкуса на мед, ароматът става още по-впечатляващ.

На този факт залага шведът Томас Дал, професионален пчелар и производител на бири. По време на Европейска седмица на пчелата в Брюксел той представи два вида тъмно пиво с аромат на мед от пирен и карамел, и с мед и аромат на уиски.

Томас е част от екипа на бирарията Närke Kulturbryggeri, която се намира в Йоребру, на 200 км югоизточно от Стокхолм, и е добре известна в Швеция. „Северните народи имат дълги традиции в производството на бира с мед.“, казва пчеларят. „Ние шведите не сме чак толкова добри в това производство, но ако отидете в Естония например ще видите, че почти всяка пивоварна предлага медена бира. В Белгия също се предлагат около 10 вида бира с мед. Някои пивоварни дори дават възможност хората сами да си приготвят бирата по своя рецепта.“, каза той за „Агрозона“.

„Чувал съм, че в някои страни пчеларите и земеделските производители са в изострени отношения, но в Швеция те работят заедно. Производителите на органични продукти например наистина имат нужда от опрашването на пчелите, за да имат добра продукция.“, казва шведът, който през последните 7 години участва в Европейска седмица на пчелата. Според него форумът е полезен, защото дава възможност на пчелари от различни държави да се срещат и да споделят опита си.

Бирарията Närke Kulturbryggeri е затворена през юли, а през август приема посетители само в четвъртък между 16 ч. и 19 ч. При предварителни записвания може да се осигури посещение с гид, който разказва за историята на бирарията, за производството и пиенето на напитката в страната, как се комбинират

Агрозона август
Статията е публикувана в брой 71 на списание “Агрозона”.

различни видове бира. Дава се възможност да се опитат 6 вида бира, сред които е тази с мед. Цялата програма продължава около 3 часа, струва 82 лева (400 крони) на човек и включва кетъринг. Препоръката на организаторите към посетителите е да не отиват на тура пили друг алкохол, по възможност да не слагат парфюми и да не пушат цигари, за да се насладят пълноценно на различните вкусове.

Българските производители все още не са заложили на медения вкус в бирата, но интересът към този вид се увеличава. Родни пчелари вече обединяват сили и правят експерименти с бира с различни пчелни продукти.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА