Официалните оценки на щетите за селското стопанство от земетресението, което разтърси Япония през март 2011 г., са на стойност 904.9 милиарда йени или около 7 млрд. евро. Най-голям дял от щетите е за селскостопански земи и съоръжения, следвано от крайбрежни съоръжения за защита на земеделските земи, съоръжения на общностите, селскостопански животни и др. (основно местни подемни съоръжения, земеделски складове, PVC оранжерии, обори за животните, депа за компост), и селскостопанска реколта и животни, и др. Най-голямата част от щетите са в префектура Мияги, представляващи 56.5% от общата стойност.
Това става ясно от доклада „Социално-икономически последици от земетресението, цунамито и ядрената авария през март 2011 година върху агро-хранителните вериги в Япония“, изготвен от проф. Храбрин Башев от Института по аграрна икономика.
Проучване на икономическото състояние на Аграрните Управленчески Единици в районите засегнати от цунамито установи, че през 2011г. приходите от продажби на селскостопански продукти са спаднали с 68% в сравнение с 2010г., а селскостопанският доход с 77%. Най-мащабно намаление на продажбите и доходите е за фермерите в префектура Мияги, следвано от производителите в префектури Ивате и Фукушима. Значителен спад на продажбите и доходите беше отбелязан за производителите в трите основни типа фермерство в района, като тези специализирани предимно в отглеждане на зеленчуци на закрито имаха най-значително намаляване на продажбите и дохода (съответно 86% и 76%), следвани от производителите на ориз и зеленчуци на открито.
Най-бързо се възстановяват оризопроизводителите
Наблюдава се някакво подобрение на продажбите и доходите във всички райони, но през 2013 г. те са все още под нивото от 2010 г. Също така наблюдава се добър прогрес с възстановяване на продажбите и доходите на оризовите и зеленчукови ферми, но през 2013г. тяхното равнище е значително по ниско от това през 2010г. Най-бърз ръст в доходите се наблюдава при оризопроизводителите, който е резултат от възстановяване на земеделските земи и нарастването на продажбите. По-ниските темпове на възстановяване след бедствията при производителите на зеленчуци на закрито са обусловени от продължителния процес на възстановяване на земеделските земи и на високите разходи за реконструкция (на съоръженията) след като земята е възстановена и дейността рестартирана.
Общите продуктови загуби от аварията са на стойност 2,568 милиарда йени в префектура Фукушима, от които 41.9% са в районите на евакуация и ограничения. Тези цифри включват загубите от продукция, която не може да бъде продадена поради ограничения в планирането и дистрибуцията, и понижаване на ценността поради слухове за радиоактивно замърсяване. Въпреки това, горната оценка не включва значителните “загуби на активи” (материални, производствена инфраструктура, замърсяване на селскостопански земи и съоръжения, ограничения за използване на техниката), а така също загуби на “социален капитал” (разнообразни материални и нематериални инвестиции в производството, брендове, човешки ресурси, създаване на мрежи, общности, и културен капитал, невъзможност за експлоатиране на ресурси и фондове за дълъг период от време). Според експертите последните щети е много трудно да се измерят и “компенсират”.