Ще следим дали яйцата от Полша са от законни ферми

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Ще следим дали яйцата, които се очаква да влязат от Полша са от законни ферми, които отговарят на изискванията за хуманно отношение към птиците. Това е позицията на Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ по повод идеята да се внесат яйца от Полша, с които да се регулират цените на този продукт на пазара.

Към този момент няма свърхпроизводство на яйца в Полша, там цените също са високи, защото колегите направиха като нас големи инвестиции, за да отговорят на изискванията за хуманно отношение към птиците, коментира производителят Иван Ангелов от браншовия съюз. Убедени сме, че ако от Полша влязат по-евтини яйца, това означава, че те ще бъдат от незаконни ферми, аргументираха се браншовиците.

Българското птицевъдство преживява изключително труден момент, защото на производителите се наложи да направят големи инвестиции заради новия еврорегламент. От 11 млн. птици в момента са останали едва 2 млн. в страната е статистиката, която посочиха браншовиците.

След проведените разговори с търговските вериги преди няколко дни с министъра на земеделието и храните, обществеността остана с впечатлението, че основно българските производтели са виновни за високите цени, защото веригите премълчаха големите търговски отстъпки, които се договорят индвидуално с всеки производител. В различните случаи те могат да стигнат до 20-30%, което означава, буквално българският производител на яйца продава под себестойност.

Във връзка със създалата се криза и негативизъм сред българските потребители заради високите цени на яйцата, Браншовия съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) предлага да осигури яйца на доставни цени за Великден. Предложенето е направено до министъра на земеделието и очакваме неговото съдействие. Идеята е в големите градове да се продават яйца от камиони с хладилни камери, но настояваме министърът на земеделието да ни съдейства изцяло по отношение на инициативата и да посочи места за продажби.

Очакваме българският потребител да ни съдейства, за да оцелее българското производство.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама