Ще ползваме 2,250 млн. куб. дърва от българската гора за отопление през тази година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
4 Минути

Явор Гечев: Дърва има, но не се презапасявайте, за да стигнат до всички

До 15 декември количествата дървесина, предназначени за отопление на населението през 2022 г. ще достигнат 2,250 млн. куб.  До момента заявките за дърва за огрев по списъците на кметовете са изпълнени на 90% и са с 30% повече, спрямо миналогодишните доставки. До края на дърводобивната кампания, за да наваксаме със заявените количества, ще бъдат достигнати 150% от миналогодишните реализирани доставки на дърва. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев по време на брифинг за медиите относно осигуряването с дърва за огрев през тази година.

На брифинга присъстваха и директорите на шестте държавни горски предприятия, които съобщиха какви са заявените, планирани и отсечени количества дървесина във всяко предприятие и какъв е процентът на обезпечение на населението с дърва към настоящия момент.

По данни на Югозападното държавно предприятие са предоставени 240 хил. кубични метра дърва за огрев, като заявените количествата са 200% спрямо миналата година. Според директора инж. Дамян Дамянов ръстът е основно заради презапасяване, което води до изкривяване на картината. Той отчете, че няма критични населени места.

Южноцентрално държавно предприятие е предоставило 400 хил. кубични метра дърва за огрев, 50 хил. домакинства са получили дървесина, сочи статистиката им. За сравнение година по-рано са били 240 хил. кубични метра. „Успяваме да задоволим нуждата и да предоставим дърва за огрев на населението“, заяви инж. Здравко Бакалов.

„В Югоизточно държавно предприятие са планирани 267 хил. кубични метра“, информира директорът инж. Димчо Радев и уточни, че тенденцията е за ръст от 30%. Той обясни, че се идентифицира забавяне в две общини, към които се доставя около 1/3 от общо планираните. И увери, че се създава организация, така че всички хора да получат необходимите количества.

Североизточно държавно предприятие е доставило 200 хил. кубични метра дърва за огрев, от които 120 хил. са предоставени от август до сега. Спрямо година по-рано увеличението е два пъти, като количествата през 2021 г. са били 100 хил. кубични метра“, съобщи директорът инж. Ради Иванов. Прогнозите са до края на годината доставките да дърва да достигнат 225 хил. кубични мета.

Северноцетрално държавно предприятие е снабдило 13 300 домакинства с дървесина, на които са доставени 92 хил. кубични метра дърва. „Доставките сега са с 60 на сто повече спрямо година по-рано“, отчете директорът инж. Иван Недков. Прогнозите са до края годината да бъдат предоставени още 6500 кубични метра, като половината са налични на склад.

Северозападно държавно предприятие в последните 3 месеца е доставило 30 хил. кубични метра, а до началото на август те са били 18 300 кубични метра, информира директорът инж. Веселин Нинов. Той допълни, че това са 170% спрямо директните доставки до хората реализирани през 2021 г. и обобщи, че населението е задоволено, няма напрежение, а дърва има и в складовете.

При нужда от допълнителни количества дърва има възможност да бъде направена нова доставка

„Ще изпълним всички заявки за доставка на дърва за огрев за отоплителен сезон 2022/2023 г. Има достатъчно количества дърва, но е важно хората да не се презапасяват и да взимат по-големи количества, отколкото им е необходимо, за да може доставките да бъдат равномерни и дървата да стигнат до всички заявили. При нужда от допълнителни количества дърва има възможност да бъде направена нова доставка. Дърва има сега, ще има и за следващата година и за още години напред“, коментира още министърът на земеделието

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА