Всеки любител на шоколада ще ви каже, че само квадратче от продукта облекчава стреса. Това твърдение вече е подкрепено от скорошно проучване по въпроса. Две изследвания от университета “Лома Линда” в Калифорния показват, че яденето на шоколад може да има положителен ефект върху нивата на стрес, както и да насърчава благоприятните промени в настроението, паметта и имунитета.
Но когато става дума за подобряване на настроението, не всеки шоколад е „лечител“. Трябва да консумирате тъмен шоколад с над 70% какао. Забравете за силно подсладените шоколадови блокчета, тъй като те ни носят по-малко ползи и много калории. Вече знаем, че какаото е опаковано с флавоноиди – антиоксиданти. Но това е първото проучване, което разглежда въздействието на какаовите флавоноиди върху човешкия мозък. “От години ние разглеждаме влиянието на тъмния шоколад върху неврологичните функции от гледна точка на съдържанието на захар“, казва водещият изследовател Лий С. Бърк.
“Това е първият път, когато разгледахме въздействието на големи количества какао в малки дози. Тези изследвания ни показват, че колкото по-висока е концентрацията на какао, толкова по-положително е влиянието върху познанието, паметта, настроението, имунитета”.