Шоколадът ни спасява от стрес

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Всеки любител на шоколада ще ви каже, че само квадратче от продукта облекчава стреса. Това твърдение вече е подкрепено от скорошно проучване по въпроса. Две изследвания от университета “Лома Линда” в Калифорния показват, че яденето на шоколад може да има положителен ефект върху нивата на стрес, както и да насърчава благоприятните промени в настроението, паметта и имунитета.

Но когато става дума за подобряване на настроението, не всеки шоколад е „лечител“.  Трябва да консумирате тъмен шоколад с над 70% какао. Забравете за силно подсладените шоколадови блокчета, тъй като те ни носят по-малко ползи и много калории. Вече знаем, че какаото е опаковано с флавоноиди – антиоксиданти. Но това е първото проучване, което разглежда въздействието на какаовите флавоноиди върху човешкия мозък. “От години ние разглеждаме влиянието на тъмния шоколад върху неврологичните функции от гледна точка на съдържанието на захар“, казва водещият изследовател Лий С. Бърк.

“Това е първият път, когато разгледахме въздействието на големи количества какао в малки дози. Тези изследвания ни показват, че колкото по-висока е концентрацията на какао, толкова по-положително е влиянието върху познанието, паметта, настроението, имунитета”.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА