През зимния сезон често прибягваме до хранителни добавки за повишаване на имунитета, сред тях особено често избираме витамин С. Витаминът повишава съпротивителните сили на организма, подобрява възстановяването на тъканите, бори се със свободните радикали и подпомага неутрализирането на вредните ефекти на нитратите. Най-добрият начин да си го набавим обаче са не таблетките, а естествения механизъм, по който тялото приема хранителни вещества и ценни елементи – чрез храната. Изненадващо е, че противно на очакванията ни, не цитрусовите плодове се нареждат на върха на класация по съдържание на ценния витамин. Сред храните шампиони по съдържание на витамина са чушките и шипките. Изследвания сочат дори, че в 100 г шипка има около около 2 г витамин С, т. е. многократно повече от лимоните. Храните, в които също има голямо съдържание на витамин C, са:
- Касис – 230 мг/100 г
- Зеле – 71 мг/100 г
- Карфиол – 71 мг/100 г
- Спанак – 60 мг/100 г
Едва след това се нареждат портокалите (57 мг/100 г), грейпфрутите (53 мг/100 г), лимоните (42 мг/100 г). Признаците на недостиг на витамин C са умора, мускулни и ставни болки, мускулна слабост, кървящи венци.