Какви са претенциите на най-обичаните плодни храсти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Настанете в двора си боровинка, малини, касис и арония

Плодните храсти са обичани от всички български овощари. Малини, френско грозде, арония, дори американска боровинка вече са ясно различими във всеки двор. Къде обаче да ги настаните, така че да се чувстват най-добре и да раждат най-обилно. Както всеки овощен вид, и различните ягодоплодни си имат своите претенции. Например малината не бива да се засажда под дървета или близо до тях. В повечето случай е най-разумно малините да се отглеждат в един, по-рядко в два реда покрай някоя от вътрешните страни на мястото на разстояние 0,80 – 1,20 м от границата със съседите. Така растенията могат да се обработват и от двете страни на редовете, а оградата ще се използва за опора. За едно четиричлено семейство са достатъчни около 100 малинови растения. Френското грозде, бодливото немско грозде и боровинката е желателно да заемат общо от половин до един ред – за предпочитане е да се разполагат покрай страната откъм улицата. Тези видове имат прекрасни декоративни качества. Аронията е истинска украса, най-подходящо за нея е мястото близо до къщата или вилата. Достатъчно е да си сложите 1 храст черен касис, 4 храста от червеното и бялото френско грозде, 3 растения бодливо грозде, 2-3 аронии. А за местата с твърде кисели почви и по-обилни валежи стигат десетина боровинки.

Напояване, язовир Ястребино, Agrozona.bg

Малината почита проветривия терен

За нея най-подходящи са проветривите равни терени или с наклон до 8 градуса, със северно изложение. Благоприятни условия за сортовете, които раждат два пъти в годината, има във всички райони на страната, където есенните слани падат след втората половина на октомври. Подходящи са дворовете, защитени от влиянието на суховейте по време на зреенето на плодовете и от зимните студове. Малината понася частично засенчване. Повечето от сортовете издържат без значителни повреди до минус 23-25 градуса. Ако обаче не са положени добри грижи за растенията, част от плодните пъпки и значителни сектори от издънките може да измръзнат още при минус 20-22 градуса, особено ако студът е продължителен или се повтаря с малки прекъсвания.

Малината предпочита плодородните почви с по-лек механичен състав. Развива се най-добре на почви, богати на хумус, азот, фосфор и калий със слаба до средно кисела реакция. Не вирее на варовити места, там изпитва недостиг на желязо и манган, страда от хлороза, растежът е потиснат, плододаването – слабо.

 

Касисът вирее на прохлада

Най-подходящи за него са предпланинските райони на страната, където падат повече дъждове. При валежи под 700 мм е необходимо да се отглежда при поливни условия. Най-добре вирее на места със северно, североизточно или северозападно изложение, с наклон на терена не повече от 8 градуса. Желателно е площите да са проветриви, но защитени от силни ветрове.

Части от основни клони или техни разклонения се повреждат при по-продължително падане на температурите до  минус 25-26 градуса. Цветовете на касиса нерядко издържат до  минус 2,5-3 градуса, а пъпките – до  минус 3,5-4,5 градуса.

Растението е взискателно към почвеното плодородие. Предпочита дълбоки, добре дренирани и богати почви. Най-подходящи за него са  алувиално-ливадните, делувиално-ливадните, канелените горски почви. Може да се отглежда и на тъмносиви и светлосиви горски почви с по-дълбок подорен хоризонт.

Аронията се шири на богат субстрат

Аронията има близки изисквания към околната среда подобно на касиса, но към почвеното плодородие е по-взискателна.  Най-подходящи за нея са свежите и със среден механичен състав почви, сравнително плодородни или наторени с органични и минерални торове, с умерено до слабо кисела или с неутрална реакция. Аронията е чувствителна и към недостига на почвена и въздушна влажност. Ето защо там, където валежите са по-малко от 700 мм годишно, и особено ако почвата е лека, а въздушната влажност през юли и август е ниска, аронията почти не може да бъде отглеждана без напояване. Иначе не е взискателна към топлината и затова може да се развива и да плододава добре и при 1200-1500 м надморска височина. Аронията е една от най-слънцелюбивите култури и лошо понася засенчване на овощни и декоративни дървета или постройки. През зимата издържа до минус 27-30 градуса.

През втората половина на лятото и през есента, когато  петурите на листата се обагрят в пурпурночервено, аронията е особено красива. Може да бъде отглеждана като дръвче или върху собствен корен, а още по-добре присадена на калина или сорбус.

 

Боровинката е царицата на киселите зони

Това растение има повишени изисквания към почвената киселиност и към влажността. Необходима е песъчливо-торфена почва със значителна киселиност – рН от 4,3 до 4,8. Ако се налага да се отглеждат боровинки на недостатъчно подходящи места, необходимо е почвата да се вкислява допълнително с торф или пръст от борови иглички. В някои случай може да се внесе и сяра на прах – 25-30 г на квадрат.

Боровинката не понася силните засушавания и горещини, нито продължителното повишаване и задържане на високото равнище на подпочвените води. Най-подходящи са леките субстрати във високопланинските райони, не са пригодни тежките и сбитите. Понася частично засенчване. Издържа зимни студове до минус 25 градуса.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements