Шафрановите нишки са тичинките на шафрановия минзухар. Всяко цвете, цъфти само една седмица в годината. То има около три тичинки, които трябва да бъдат взети ръчно и то много внимателно. За производството на 100 г шафран са необходими 150 цвята. Една унция от шафран възлиза на 4,500 цветчета. Цялата тази трудоемка работа съчетана с капризността на растението вдигат цената.
Разбира се за едно домакинство, 1-2 г от него са напълно достатъчни, така хем ще се насладим на аромата, хем няма да се налага да разбиваме банка за да си го купим.
Пазете се от имитации!
Ако си купите шафран за няколко евро бъдете сигурни, че това е просто евтина имитация. За да не бъдете излъгани трябва да познавате продукта. Нишките на шафрана са фини, имат тънка жълта линия на единия край и много силен сладък аромат. Избягвайте да купувате шафран на прах, често пъти това е друга подправка химически преработена. Прахта също губи аромата си по-бързо от целите нишки.
Произходът му също е важен – иранският шафран е най-добрата находка. Той е наситено червен и сладката му нотка в миризмата е по-изразена. За съжаление се открива много трудно, поради забраната за износ за международния пазар. На следващо място е испанският, той е с високо качество и сравнително достъпен. Испанският шафран е разделен на класове. Имената, които трябва да потърсите, са Coupe , Superior , La Mancha или Rio. Хубав шафран произвеждат още Мароко, Гърция, Франция, Пакистан и др.
Никога не купувайте зимен шафран!
Зимният шафран е сух и често всъщност това е куркума, червен пипер или някаква кора. Преработката им и добавянето на различни миризми заблуждават потребителя, че това е което търсят. За да разберете дали шафранът е хубав, купете само една нишка и я поставете в съд с вода. След няколко минути водата трябва да е бистра и жълта, а нишката да се е съхранила в първоначалния си вид. Ако водата е мътна или нишката се е разпаднала – това е знак за подправяне.