Прекомерната консумация на захар е основен здравословен проблем в повечето развити страни. Една кутия сода може да съдържа половината, а понякога дори и цялата от препоръчителната дневна захар за възрастен, която се равнява на 25 грама. Три ябълки обаче имат същото количество захар в състава си. И така, каква е разликата между консумацията на една безалкохолна напитка и консумацията на три ябълки?
Въпреки че и двете имат еднакво количество захар, безалкохолната напитка не осигурява никаква хранителна стойност. Междувременно ябълките са богати на витамини, минерали и фибри. Освен това са и по-засищащи.
Целенасочено подслаждане
Преди няколко века обаче, ябълките не са имали толкова захар, колкото днес, заявява Даниел Е. Либерман в книгата си “Историята на човешкото тяло”. Всъщност всички съвременни плодове се отглеждат селективно от фермерите, за да бъдат много по-сладки, разкриват от FreshPlaza.
Преди няколко века ябълките вероятно са били със същата сладост като тази на морковите. От своя страна, старите моркови също не са изглеждали като сегашните, по начало те дори не били оранжеви. Цветът, с който ги познаваме днес, придобили през 16 век в Холандия, когато производители умишлено ги кръстосали, така че цветът на зеленчука да съответства на този на холандския кралски дом.
Днешните плодове са с 50% по- бедни на желязо
Според “Съставът на хранителните вещества на плодове и зеленчуци: какво е доказателството”, изследване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета на Тексас, през 50-те години на миналия век много плодове са били различни на вид и вкус,в сравнение с начина, по който ги познаваме днес. Плодовете, които консумираме днес, в сравнение със съществувалите преди, са с 50% по-бедни на желязо и имат 12% по-малко калций и 15% по-малко витамин А, се