Седмица без износ на пшеница, ечемик и рапица

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

За дните между 9-и и 15-и април през варненското пристанище не е регистриран експорт на пшеница, ечемик и рапица. През същия период на миналата година също не са преминавали товари с трите култури, сочи оперативният анализ на Министерството на земеделието.

От началото на настоящата пазарна година до момента на годишна база при износа на пшеница е регистрирано увеличение с 2,3%, при ечемика ръстът е над пет пъти, а при рапицата има намаление с 38,3%.

По данни на „Пристанище Бургас“ ЕАД, което оперира на терминал Бургас – Изток 1, от началото на настоящата пазарна година до сега през порта са експортирани 19,7 хил. тона пшеница. Това е с около 40% по-малко спрямо същия период на миналия сезон. Износ на ечемик и рапица все още не е регистриран.

Макар през последната седмица да не е отчетен експорт, общо количествата царевица и слънчоглед, отпътували от Пристанище Варна от началото на септември 2017 г. до 15-и април тази година се увеличават над два пъти на годишна база.

Към момента не е отчетен износ на царевица и слънчоглед от „Пристанище Бургас“ ЕАД, сочи оперативният анализ. От началото на 2017/18 пазарна година няма внос на зърнени и маслодайни култури през наблюдаваните пристанищни терминали във Варна и Бургас.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА