Сдружения излязоха с декларация до МЗХ и ИАРА по повод протестите в риболовния бранш

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
12 Минути

Две от големите сдружения в риболовния бранш – “Черноморски изгрев” и “БГ ФИШ” излязоха с декларация по повод техните протести  и липсата на реакция от страна на държавата. Документът е адресиран до министъра на земеделието и храните, председателя на ИАРА и кметът на община Бургас. В него се апелира за създаването на стройна и разумна система от правила, която да гарантира елементарна сигурност и предвидимост за бранша.

 “Агрозона” прилага целия текст на декларацията:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОТ ИАРА И МЗХ,

Тази декларация се налага поради „мълчанието” ви по проблемите в сектор Рибарство. Повече от месец тръбим за тях и няма реакция от ваша страна. Пред медиите ползвате заучени и празни от съдържание политически послания, които обаче опровергавате на всяка среща с нас. Това не може да продължава.

Не, не вярваме, че работите за бранша. Ние дори не искаме това. Вашата работа не е да работите за нас. От вас очакваме да създадете стройна и разумна система от правила, която да гарантира елементарна сигурност и предвидимост за нас и нашата дейност. Не искаме беззаконие или да не наказвате лицата, които виновно са нaрушили закона, но очакваме да не използвате закона самоцелно, за да пречите и препятствате работата ни.

Не вярваме, че ще решите проблема. Мислим, че не знаете как. Ако знаете, тогава ви липсва смелост или просто така ви е изгодно. Как може при всяка изява в медиите да твърдите, че трябва да седнем на масата и да „оправим нещата”, а ние всяка седмица да се срещаме в продължителни срещи, след които научаваме за нови и нови абсурдни тези от вашето разбиране за правилата в сектора? Вече дори не е смешно. Тъжно е, че си вярвате, че по този начин може да „оправите” нещата, или по-точно, че проблемите ще се решат сами. Страшно e, че някои от вас са научени да „решават” проблемите само по този начин.

В последните дни ни убеждавахте, че нямало проблем, тъй като наказанията не били много на брой, че проблемът бил преекспониран, че сме били бракониери, че сме искали беззаконие, а ИАРА била стожер на закона и ще го прилага с цялата му строгост. Ето защо, разбирайки и нашата отговорност за неясните послания, отново ще посочим какво ни накара да действаме по този начин.

 1. Г-жо министър, стигнахме до протестни действия, тъй като нито едно от подчинените ви нива в администрацията не може да реши елементарни наглед въпроси. Празното говорене и обещания са до болка познати и затова очакваме действия именно от вас. Няма място за обида. Отнасяме се с уважение към личностите на всеки от вас и всеки път, когато е имало нещо положително сте получили нашето признание. Сега обаче вие трябва да сте благодарни, че ви посочваме не само абсурдите в ИАРА, но и основни въпроси, по които администрацията бездейства опасно.
 2. Причината за началото на протестите е репресивната контролна дейност на ИАРА. Репресивната дейност не я измерваме с броя на актовете и наказанията. Нали няма нужда да бъдем наказани всички, за да излезем на протест. Нали не очаквате да стоим докато корабите не влязат в списъците с нарушения, загубят права или бъдат „спрени от работа”, както ни предупредиха служители на ИАРА. Репресията е факт. Тя е в отношението, тя е в заплахата, че който не е доволен да ходи в съда, тя е във физическата саморазправа на държавни служители с граждани, тя е в агресивното налагане на нови правила, които обаче са новоизмислени от конкретни служители на ИАРА.
 3. Г-н изпълнителен директор на ИАРА, опитахме да бъдем дипломатични и да ви подскажем за точните проблеми без да сочим имена, за да запазим достойнството на хората и да не стигаме до крайности. Какво не разбрахте? На последната ни среща чухте конкретни факти, плашещи, ако това е истина, – конкретни данни за натиск, принуда и заплахи от точно определени служители на ИАРА, отговорни за контрола. Това не ви ли притесни? Това нормално ли е да се случва в подчинената ви структура? Какви мерки взехте в последния месец? Защо същите тези служители не действаха по този начин преди два месеца, къде бяха те, защо изведнъж промениха виждането си за закона, за наредбите, за заповедите на министъра, които не са променени? Защо наказателната дейност на ИАРА за трите черноморски области се концентрира в един служител, от който зависи всичко – колко акта ще имаш, ако не слушаш, за какви нарушения ще бъдат, дали ще има наказателно постановление или не? Отговори на тези въпроси очакваме да чуем, а не празни от съдържание декларации.
 4. Г-н изпълнителен директор, не ви ли стана ясно, че ИАРА създава предпоставки за сериозни проблеми в бъдеще? Не чухте ли на последната ни среща, че ваши служители открито твърдят:
 • че заповед на министъра на земеделието и храните вече ще се чете по друг начин, че същата тази заповед била калпава и създавала проблеми, нищо че в този вид я има от години и се прилагаше с еднакво разбиране от всички;
 • че българските риболовни кораби вече нямат право на риболов в зоната между 1 и 3 мили и не могат да ловят преходни пасажни видове, а „проходни такива”, че това е официалното становище на ИАРА и че ще се прилага по този начин. Не чухте ли, че ще променяте заповедта именно в тази посока, за което сте получили съвет от най-компетентните професори? Знаете ли кои риби са проходни, знаете ли, че спирате риболова на видове като трицона, барбун, сафрид, чернокоп? Оставяме на вас да пресметнете какви количества се ловят от тези видове, от колко години, колко лица и за какъв период от годината са заети с този риболов и неговата преработка и какви са приходите за страната ни от тази дейност;
 • че българските риболовни кораби, оборудвани с тралове, вече нямат право да преминават през тримилната зона с улов на борда. И това ли звучи нормално? Не е ли оглушителна абсурдността на официалните ви експертни становища? Всеки може да сгреши, но вие твърдо заявихте, че това е позицията на ИАРА и докато няма друго становище от по-горна инстанция ще се прилагат тези правила. Това е не само репресия, това е пародия, която обаче застрашава нашата дейност и препитание. Няма как да чакаме още.
 1.  Г-н изпълнителен директор на ИАРА, не се опитвайте да намесвате улова на калкан като причина за протеста. Нелепо е да твърдите, че проблемът бил в разпределението на квотите. Напротив, проявяваме разбиране за подготвения от вас проект на заповед, при положение, че възможностите (квотите) на България са нереално занижени. Опитът ви за отклоняване на вниманието е неумел. Ние знаем по-добре от вас проблема с улова на този вид. За съжаление, в нередки слуачи, ИАРА е част от проблема, участва в него и често го продуцира. Ние не искаме да играем в този филм и няма да сме заложници на тази тема. Готови сме на всичко в името на това да излезем от омагьосания кръг на чиновнически квоти и зависимости.
 2. Обръщаме се и към кмета на гр. Бургас – г-н Димитър Николов. Уважаеми господин Николов, вече няколко пъти ни бе обяснено, че вие имате ключова роля при разрешаване на много въпроси около Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, която повече от година е позиционирана в гр. Бургас.

Сред рибарската общност в страната се формира нагласа, че определени служители от ИАРА – Бургас се ползват със специални протекции от общината, вкл. политически такива, което не позволява да се вземат мерки срещу тях. Вярваме, че това не е така, но създалата се ситуация налага изясняване и на този въпрос.

Направеното от вас и вашия екип за развитието на Бургас е повече от видимо и заслужава уважение. Сигурни сме, че част от вашия опит и професионализъм би бил полезен и на самата ИАРА, но намираме за нужно да разсеете съмненията, че ИАРА е подчинена освен на министъра на земеделието и храните, но и на кмета на община Бургас.

 1. В заключение, протестът ни е и заради това, че управлението на ИАРА няма нужната визия за развитието на сектора, не е запознато с основните национални приоритети и не прави необходимото за постигането им. Подробни мотиви за това изразихме в предишната ни декларация, с която в ИАРА и МЗХ са запознати.
 • ИАРА и МЗХ нямат политика и стратегия за защита на националните интереси в морския риболов на ниво ЕС и по-точно по въпроса с квотите от страна на Съюза. България и Румъния общо имат по-малко 4 на сто от годишните улови в Черно море, но в същото време спазват най-тежките ограничения в риболова в сравнение, с която и да от останалите страни от Черноморския басейн.
 • Нито ИАРА, нито МЗХ успяха да защитят националния интерес по темата с равния достъп на български кораби във водите на ЕС в Черно море.
 • ИАРА не е осигурила марки за риболовните уреди, съгласно изискванията на ЕС, което особено важно за спазването на правилата на ЕС в тази област.
 • ИАРА не е изградила информационната си система и такава на практика липсва. Това води до невъзможност за изпълнение на ангажиментите на страната ни за електронно докладване, а оттук и до санкции, налагани от ЕС.
 1. Целта на протестните ни действия е прекратяване на репресиите от страна на ИАРА и поемане на лична отговорност, която според нас трябва да се реализира чрез отстраняването на отговорните за случващото се лица. Липсата на реакция няма да реши въпроса. Решението при такива обстоятелства ще се търси с други законни средства и на друго институционално ниво.

 Още по темата:

Спецзвено в ИАРА ще следи как инспекторите контролират рибарите

МЗХ: Държавата полага всички усилия, за да защити рибния бранш

Емил Милев: Излизаме срещу арогантността и некомпетентността в ИАРА

Рибари излизат на голям протест в Балчик

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама