Вече всеки иска да си купи българско, това каза доц. д-р Георги Костов в поздравителен адрес по повод 50 годишния юбилей на Съюза по хранителна промишленост (СХП). Днес същевременно е Ден на хранителната промишленост и Дванадесетата научно-практическа конференция с международно участие на тема: „Хранителната индустрия в България – традиция и бъдеще”.
„Празникът е не само за производители, преработватели, учени, ученици и студенти, които се занимават в тази област, а на всички българи.”, каза д-р Светла Чамова, председател на Съюза по хранителна промишленост.
Юбилейният празник на Съюза уважиха представители на бизнеса, учени, ученици и студенти от областта на хранително-вкусовото промишленост. Д-р Светла Чамова раздаде грамоти за принос в развитието на хранително-вкусовата промишленост.
„По-добре е да ядем храна, която е расла и произведена в нашата земя. Хубаво е хората да си спомнят старите продукти, да знаят, че трябва да се хранят здравословно, от всичко да ядат, по малко. Хубаво е да се обучават да не слугуват на някаки идеи, например „Ще ядем само биологични храни”, не трябва да има залитане, а да има от всичко по малко и с удоволствие.”, каза д-р Светла Чамова за „Агрозона”.
Програмата на юбилейния празник продължи днес с презентации и дискусии на различни теми в хранително-вкусовата промишленост, а за утре, 27-и ноември, е планирано посещение на водещи предприятия от хранителната промишленост в района на София.