Съветът на ЕС прие нови правила за биоземеделието

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Нови правила за биологично земеделие бяха приети след заседание на Съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Регламентът влиза в сила на 1 януари 2021 г., а въвеждането му ще премахне съществуващите пречки в законодателството, ще модернизира сектора и ще синхронизира правилата за биологично производство както в рамките на Европейския съюз, така и в страните, които не са членки на Общността.

Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган излезе с изявление по темата, след като Съветът одобри текстовете на регламента.

„Днес е ден, за който много хора работиха усилено и показаха огромно търпение. Одобряването от Съвета на текста на регламента позволява на съществуващите и потенциалните биологични производители да направят плановете си с увереност и сигурност въз основа на новите правила“, заяви комисар Хоган.

Само за последните 10 години секторът на биологичното производство е нараснал по важност със 125% . Браншът обаче срещаше трудности за реализация именно заради компроментирани текстове в законовата рамка. Очакванията сега са новият регламент да подкрепи растежа на сектора, като предостави подходящите условия и правила за производителите.

Новата рамка се основава на принципа на равнопоставеност, а производителите, операторите и търговските партньори имат 2,5 години, за да се приспособят към правилата й.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА