Само в Югоизточния регион има ръст на овцете в последните години

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

В Югоизточния регион се намират около 25% от овцете в страната и само той бележи в последните години ръст на овцете. Бургас е район с много силно развито животновъдство, има много добри говедовъдни и овцевъдни ферми. Това каза проф. Стайка Лалева, Институт по земеделие – Стара Загора, която е в Бургас по покана на Областната експертна комисия по животновъдство и участва в работна информационна среща, предава Радио „Фокус” – Бургас. Тя представи възможностите за специализирано месодайно овцевъдство, което изисква по-малко инвестиции.

„Самите фермери вече мислят различно. Правят инвестиции в селекции и оборудване, в прилагане на нови технологични решения, на някои иновативни методи на хранене. Бургаският регион е водещ по отношение на животновъдството-говедовъдство и овцевъдство”, категорична е проф. Лалева. По нейните думи, Бургаски регион е изключително подходящ за месодайно овцевъдство.

„Имаме такива пасища, където може да се отглежда при липсата на квалифицирана работна ръка. Това е друг начин за производство в райони, които почти са се обезлюдили”, посочи тя. По нейните думи, от продукцията от тези породи е подходяща и за европейския пазар, тъй като са месодайни с много малко тлъстина. „Цената и в Европа е около 2.8 – 3 евроцента, което закарано там не устройва нашите животновъди и нас в Института, защото имаме овце, произвеждаме агнета. Затова по-атрактивни са третите страни от арабския свят, които консумират тежки агнета, дават добри цени”, уточни специалистът. За този пазар са подходящи и месодайните агнета. По нейните думи, усилията трябва да бъдат насочени към арабския пазар. Според нея, обаче трябва да се направи така, че този пазар да бъде гарантиран, а не да се разчита на еднократни договорки.

Проф. Лалева посочи, че трябва да се работи на държавно ниво, за да се сключат дългосрочни договори. „Да може да има някаква гаранция, че поне една минимална цена ще има за следващата година и всеки да си планира управлението на фермата. Иначе сега не могат да се правят инвестиции, притеснени са хората, защото ако не реализират агнетата влизат в преразход на фураж, което е основна част от разходите в една ферма”, коментира тя.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама