Ако прекалявате, то има риск от рак на гърдата
В последно време модерно стана хапването на т.нар. „суперхрани”. Всъщност те наистина са много полезни, но и с тях не трябва да се прекалява. И супер полезните, на пръв поглед, лакомства могат да съдържат вредни вещества, затова трябва да ограничавате употребата им.
Грейпфрутът е една от тези храни. Той е предпочитан от много хора, които искат да отслабнат. В него има нарингенин – вещество, което понижава захарта в кръвта и помага да се изгарят повече мазнини. Това вещество често се среща и в състава и дори е основа на много диети, а някои компании за лекарства отдавна пуснаха на пазара препарати с екстракт от грейпфрут. Освен това, в него има много витамин С и целулоза, а те се борят също така и с излишното тегло и възпрепятстват преждевременното стареене.
Заедно с това обаче чудният плод може да повиши нивото на женския хормон естроген. Съгласно изследвания, проведени в САЩ, 40-годишните жени, които ядат по дори ¼ грейпфрут на ден, повишават риска от заболяване от рак на гърдата 30% в сравнение с нормата. Затова преди да наблегнете на този продукт, най-добре е да се консултирате със своя лекар, особено при случаи на обремененост.