Съхранение и срок на годност на бекона

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Със своята примамлива миризма и вкус, беконът е популярен по целия свят. Ако някога сте го приготвяли у дома, може да забележите, че повечето видове бекон имат срок на годност, посочен на опаковката. Тази дата обаче не означава непременно колко дълго беконът може да се използва и да бъде безопасен за консумация. Всъщност срокът на годност на бекона зависи от много фактори, включително вида, метода на съхранение и от това дали е отворен, варен или не.

Срок на годност

По принцип неотвореният бекон може да издържи до 2 седмици в хладилник и до 8 месеца във фризера. Междувременно този, който е отворен, но не е сварен, може да издържи само около седмица в хладилника и до 6 месеца във фризера. Вареният бекон, който се съхранява правилно, също има по-кратък срок на годност и обикновено може да издържи около 4–5 дни в хладилника и до  месец във фризера. Ако решите да спестите мазнина от бекон след готвене, тя може да бъде охладена в продължение на 6 месеца или замразена до 9 месеца, преди да стегне. Други сортове като панчета, пуешки бекон и говежда сланина издържат приблизително същото време в хладилника или фризера като обикновения бекон.

Как да съхраняваме бекон

Правилното съхранение може да помогне за увеличаване на срока на годност и качеството на вашия бекон. За начало не забравяйте да го охладите или замразите директно след употреба. Въпреки в неварено или неотворено състояние,  може да се съхранява така, както е, може да да го увиете и допълнително фолио, ако замръзне, за да предотвратите изгарянето на фризера. Невареният бекон, който е отворен, трябва да се увие във фолио или да се съхранява в херметичен контейнер, за да се запази максимално свежестта му. Междувременно свареният бекон трябва да бъде разделен на малки порции и обвит с хартиени кърпи преди замразяване.

Признаци на разваляне

Обръщането на голямо внимание на аромата, текстурата и външния вид на вашия бекон може да ви помогне да посочите дали той е все още свеж. Когато се развали, червеният оттенък на бекона ви може да започне да избледнее в сив, кафяв или зеленикав цвят. Разваленият бекон може също може да бъде по-твърд или лепкав, а не мек и влажен. Ако забележите някакви признаци на разваляне, веднага го изхвърлете, за да не замърси други меса и продукти във вашата кухня.

 

 

 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА