Със своята примамлива миризма и вкус, беконът е популярен по целия свят. Ако някога сте го приготвяли у дома, може да забележите, че повечето видове бекон имат срок на годност, посочен на опаковката. Тази дата обаче не означава непременно колко дълго беконът може да се използва и да бъде безопасен за консумация. Всъщност срокът на годност на бекона зависи от много фактори, включително вида, метода на съхранение и от това дали е отворен, варен или не.
Срок на годност
По принцип неотвореният бекон може да издържи до 2 седмици в хладилник и до 8 месеца във фризера. Междувременно този, който е отворен, но не е сварен, може да издържи само около седмица в хладилника и до 6 месеца във фризера. Вареният бекон, който се съхранява правилно, също има по-кратък срок на годност и обикновено може да издържи около 4–5 дни в хладилника и до месец във фризера. Ако решите да спестите мазнина от бекон след готвене, тя може да бъде охладена в продължение на 6 месеца или замразена до 9 месеца, преди да стегне. Други сортове като панчета, пуешки бекон и говежда сланина издържат приблизително същото време в хладилника или фризера като обикновения бекон.
Как да съхраняваме бекон
Правилното съхранение може да помогне за увеличаване на срока на годност и качеството на вашия бекон. За начало не забравяйте да го охладите или замразите директно след употреба. Въпреки в неварено или неотворено състояние, може да се съхранява така, както е, може да да го увиете и допълнително фолио, ако замръзне, за да предотвратите изгарянето на фризера. Невареният бекон, който е отворен, трябва да се увие във фолио или да се съхранява в херметичен контейнер, за да се запази максимално свежестта му. Междувременно свареният бекон трябва да бъде разделен на малки порции и обвит с хартиени кърпи преди замразяване.
Признаци на разваляне
Обръщането на голямо внимание на аромата, текстурата и външния вид на вашия бекон може да ви помогне да посочите дали той е все още свеж. Когато се развали, червеният оттенък на бекона ви може да започне да избледнее в сив, кафяв или зеленикав цвят. Разваленият бекон може също може да бъде по-твърд или лепкав, а не мек и влажен. Ако забележите някакви признаци на разваляне, веднага го изхвърлете, за да не замърси други меса и продукти във вашата кухня.