С вкусни традиционни храни отваря врати Музеят на хляба

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Днес в Копривщица отваря врати Музей на хляба и традиционните храни. Музеят е от демонстрационен тип, няма музейна сбирка, всичко се случва в момента, разказа за “Агрозона” Ангел Ангелов, председател на управителния съвет на фондацията “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България”.

Днес посетителите му ще могат да опитат различни рецепти, възстановени през последните 5 години от фондацията. В 13,00 ч  гостите ще могат да се включат в замесването на хляб с покълнал лимец. Всички дейности са насочени предимно към децата, каза Ангелов. “Имаме две кокошки пенсионерки Генка и Ненка, имаме едно овне от копривщенска порода Гошо, имаме и кученце Кирчо, защото дойде на 11-и май при нас”, разказа още той. Посетителите на музея могат да видят и две езера – едното с дъждовна вода, а другото – с такава от водопровода. Идеята е в тях да бъде показано развитието на двата типа хидросистеми. Едното е изолирано от външната среда. В него вече се развиват попови лъжички. За откриването на музея организаторите ще осигурят и шаранчета, които децата ще ловят пръчка и канап.

Рецептите, по които ще се приготвят вкусотии в музея, са спомени на едно-две поколения назад, разказа Ангелов. “Ангажирали сме местни жени, които ще направят баница, ще направят копришки тутманик. Копришкият тутманик е нещо много недиетично, защото е много тлъст. В него има много сирене и много мас и има невероятен вкус.” Той е възпят дори в песни, каза още Ангел Ангелов. В деня на откриването на музея ще бъдат приготвени и питки по рецепта на бай Рале – местния майстор. Негови са и култовите целувки, които се правят  около Великден, когато има много белтъци покрай козунаците. Хора от цяла България идвали да си купуват романтичния десерт. Във вкусния музей ще бъдат замесени и малки питки с чубрица и масло. “Звучи много просто – чубрица и масло, но трябва да се опита, да се възобнови кулинарният спомен за топлия мек бял хляб с истински неща.”, каза Ангел Ангелов.

Тъй като Музеят на хляба и традиционните храни ще работи основно с демонстрации, няма да може да бъде посещаван по всяко време. Ще се организират събития в почивните дни като за тях хората могат да се информират от фейсбук страницата и от сайта на музея.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА