Днес в Копривщица отваря врати Музей на хляба и традиционните храни. Музеят е от демонстрационен тип, няма музейна сбирка, всичко се случва в момента, разказа за “Агрозона” Ангел Ангелов, председател на управителния съвет на фондацията “Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство в България”.
Днес посетителите му ще могат да опитат различни рецепти, възстановени през последните 5 години от фондацията. В 13,00 ч гостите ще могат да се включат в замесването на хляб с покълнал лимец. Всички дейности са насочени предимно към децата, каза Ангелов. “Имаме две кокошки пенсионерки Генка и Ненка, имаме едно овне от копривщенска порода Гошо, имаме и кученце Кирчо, защото дойде на 11-и май при нас”, разказа още той. Посетителите на музея могат да видят и две езера – едното с дъждовна вода, а другото – с такава от водопровода. Идеята е в тях да бъде показано развитието на двата типа хидросистеми. Едното е изолирано от външната среда. В него вече се развиват попови лъжички. За откриването на музея организаторите ще осигурят и шаранчета, които децата ще ловят пръчка и канап.
Рецептите, по които ще се приготвят вкусотии в музея, са спомени на едно-две поколения назад, разказа Ангелов. “Ангажирали сме местни жени, които ще направят баница, ще направят копришки тутманик. Копришкият тутманик е нещо много недиетично, защото е много тлъст. В него има много сирене и много мас и има невероятен вкус.” Той е възпят дори в песни, каза още Ангел Ангелов. В деня на откриването на музея ще бъдат приготвени и питки по рецепта на бай Рале – местния майстор. Негови са и култовите целувки, които се правят около Великден, когато има много белтъци покрай козунаците. Хора от цяла България идвали да си купуват романтичния десерт. Във вкусния музей ще бъдат замесени и малки питки с чубрица и масло. “Звучи много просто – чубрица и масло, но трябва да се опита, да се възобнови кулинарният спомен за топлия мек бял хляб с истински неща.”, каза Ангел Ангелов.
Тъй като Музеят на хляба и традиционните храни ще работи основно с демонстрации, няма да може да бъде посещаван по всяко време. Ще се организират събития в почивните дни като за тях хората могат да се информират от фейсбук страницата и от сайта на музея.