С празнични шествия страната отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

Златко Златков
Златко Златков
12 Минути

С празнични шествия, общоградски тържества и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Светите братя Кирил и Методи България отбелязва Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
В София тържественото общоградско шествие ще започне в 10.00 ч. от Националния археологически музей, ще премине през Президентството, бул. “Цар Освободител”, пл. “Народно събрание”, бул. “Васил Левски” от кръстовището пред Софийския университет до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. В шествието ще се включи кметът на София Йорданка Фандъкова, официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута ще се присъединят ръководството на БАН и академичният съвет на СУ „Св. Климент Охридски”.
В 11.00 ч. е началото на официалната церемония при паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, която включва Тържествен водосвет, отслужен от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение със свещеници от Софийска света митрополия; училищния химн „Върви, народе възродени” от Панайот Пипков в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”. Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят Лора Михайлова Микова и Деян Деянов Донков – ученици от І „А” клас на 20-о основно училище „Тодор Минков” – София, а деца от 4-о училище ще пуснат балони с буквите от нашата азбука.
От името на официалните лица на паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци. Националната гвардейска част ще изпълни военен ритуал.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в древния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия” се очаква да бъде официалното откриване на археологическото ниво на базиликата.
Подземният музей под църквата, дала името на града, показва уникално археологическо наследство от древна Сердика. Очаква се този исторически обект в съчетание с намиращия се над него храм да се превърне в един от най-значимите духовни и културно-исторически центрове, не само у нас, но е в Европа и света. Откриването ще бъде от 14.00 часа.

„Сдружение Азбукари“ организира празник на буквите в Южния парк в София в Деня на славянската писменост и култура. Екипът ще подарява на децата в парка книжки и ще им разказва за създателите на българската азбука-Кирил и Методий. Идеята е по интересен и увлекателен начин децата да научат кога и как е сътворена българската азбука, както и да се запознаят с интересни факти от живота и битието на нейните създатели.
Събитието е част от поредицата инициативи на „Сдружение Азбукари“, предхождащи началото на Детски фестивал „Вярвам в теб!“2 . Предвижда се началото му да сложи откриването на първата в България комбинираната, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Тази година фестивалът ще се проведе на Празника на детето – 1 юни и Деня на Ботев – 2 юни в Южния парк в София. За втора поредна година ще бъде дадена възможност на децата да покажат своите артистични и спортни таланти, като входът ще бъде напълно свободен.
Инициативата ще се проведе на Голямата поляна в Южния парк от 10.00 часа.
С празнично шествие на представителни блокове от всички училища и детски градини ще започнат тържествата във Велико Търново. То ще тръгне в 10,30 ч. от пл. „Велчова завера” до сградата на Общината. От 11.00 ч. ще има изпълнение на мажоретките от ЦДГ „Слънце”- композиция, посветена на обявената от Юнеско 2013 г. за юбилейна на славянските първоучители Св.св. Кирил и Методий, наречени „небесни покровители на Европа”. Празнично слово, тържествена церемония за връчване на наградите „Св. Патриарх Евтимий Търновски” и „24 май”, празничен благослов, отслужен от свещеноиконом Славчо Иванов е част от програмата за празника. От 21.30 ч.на площад „Цар Асен” ще има Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.
Около 5614 ученици от 35 училища и 896 деца и родители от 22 детски градини ще вземат участие в тазгодишното шествие по случай Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост в Бургас . То ще започне от площад „Тройката” в 10.30 часа. И тази година празничната процесия ще бъде водена от членове на бургаското православно духовенство. Непосредствено преди шествието – от 10.00 часа на площад „Тройката“ над 700 ученици ще вземат участие във Всенародното пеене на химна на Светите братя Кирил и Методий „Върви народе възродени“. С инициативата Бургас ще пробва да запише рекорд с най-масовото пеене на емблематичната за 24 май песен. Веднага след шествието от 11.00 часа на открита сцена „Охлюва” в Морската градина е празничният концерт с участието на деца и ученици от бургаски учебни заведения.
На площад „Св. Св. Кирил и Методий” във Варна, точно в 10:00 ч. с камбанен звън от катедралата “Свето успение Богородично” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В него ще вземат участие повече от 10 000 ученици и учители от 52 варненски училища и Общинския детски комплекс. В блоковете на някои училища ще се включат по своя инициатива и родители. Сборна група от деца и педагози ще представи предучилищните детски заведения. Тази година всички варненски университети – Икономическият университет и Колежът по туризъм към ИУ, Медицинският университет, Техническият университет, ВСУ „Черноризец Храбър” и Висшето военноморско училище (ВВМУ), ще дефилират с около 2000 преподаватели, студенти, служители и възпитаници, водени от духовия оркестър на ВВМУ.
За втора година в шествието ще се включат и деца от Москва, почиващи в Санаториално-оздравителен комплекс “Камчия”.
Традиционно празникът ще бъде открит с Фолклорна композиция, изпълнена от 200 възпитаници от ІІ до ХІ клас на СОУ “Елин Пелин”.
Концерти, шествия, поднасяне на цветя, спектакли и церемония по връчване на Годишни музикални награди на БГ Радио са само част от заложените в програмата събития в Благоевград за празника. Началото на деня ще започне с церемония по връчване на грамоти на изявили се през учебната година ученици от Националната хуманитарна гимназия. Лично кметът на общината д-р Атанас Камбитов ще вземе участие в церемонията и ще отличи най-успешните възпитаници на гимназията. Церемонията ще започне от 10:00 часа, в двора на училището, а в 10:45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на „Св.св. Кирил и Методий“, намиращ се пред учебното заведение. Празнично шествие, начело с кмета ще се отправи оттам към площад „Македония“, под музикалния съпровод на Биг Бенд- Благоевград. Паралелен лъч ще образуват и ученици, които ще тръгнат от Съдебната палата и също ще се включат в тържествения концерт на НХГ и Спортен клуб „Карат“ към Народно читалище „Никола Вапцаров“.
В Добрич тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започнат от 8.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града. Благодарственият молебен е от 09.00 ч. в храм “Свети Георги”. В 9.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит от 10.00 часа на площад “Свобода”. Ще бъде възпроизведен ритуала за предаване на знамената на училищата от випуск 2012/2013 на випуск 2013/2014 година. Традиционното празнично шествие, което ще премине през централната улица на Добрич, ще бъде водено от 100-годишна икона на Светите братя Кирил и Методий. В него ще участват ученици, педагози, културни дейци и висши учебни заведения. 3865 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис “Отличник”. Свидетелства за завършен първи клас ще получат 762 деца. Празникът продължава с художествена програма от 11.00 часа на естрадата на площад “Свобода” с участието на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“.
Богатата програма продължава от 16.00 часа на младежката площадка с фолклорен концерт на ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“ . От 17 часа отново в Градски парк „Свети Георги“ е празничната програма на Духов оркестър с диригент Стоян Монов. В 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще бъде официално закрит VII-я Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“.
Празникът ще завърши с концерт от 18.30 часа на естрадата на площад “Свобода“.
В Община Смолян ще се проведе тържествен концерт от 10.30 часа в зала 1 на театъра, на който кметът ще връчи Годишните награди на Общината на изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката за 2013 година.
Габрово е домакин на „Бъди грамотен“ навръх светлия празник. Жителите на града от всички възрасти ще могат да тестват познанията си по български език и да получат безплатна консултация на 24-ти май от 10 до 14 ч. на площад „Възраждане“. Организаторите са подготвили тестове в три възрастови групи – за начален, за среден и за горен курс.
Община Видин организира тържествено отбелязване на празника. В 18.00 ч. от СОУ “Цар Симеон Велики” ще потегли празнично шествие към пл. “Бдинци”. В 18.30 ч. кметът на Община Видин Герго Гергов ще приветства гражданите по случай празника и ще награди с плакети петима изявени деятели в областта на образованието и културата В 19.00 ч. ще бъде открит официално фестивалът на изкуствата “Дунавски вълни”.
С традиционното тържествено шествие с хоругви с ликовете на Кирил и Методий Ямбол и тази година ще празнува 24 май. В шествието ще се включат учители, ученици, деца от детските градини и представители на културните институции, граждани. Началото на празничната програма е в 9.30 часа, когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол.
В 10.00 е началният час на шествието, което ще приключи до пл. „Освобождение”. Там, на сцена пред източната страна на Безистена, ще се състои празничният концерт, за който са поканени да участват със свои изпълнители всички ямболски училища.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА