С какво се тори през есента

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Забравете за азота, действайте до края на октомври

Зимата идва и растенията в градината трябва да се подготвят за този сезон. За да си гарантирате добра реколта за следващата година и за да подготвите плодните култури за студовете, трябва да им осигурите хранителни вещества.

За есенното торене се пристъпва още през лятото. При ягодите, например, подхранването трябва да се случи след като сте откъснали последните плодове. Крайните срокове за тази дейност са последните дни на октомври, за да успеят растенията да усвоят полезните дози преди да са настъпили мразовете. По-късното прилагане на минералните торове не е много ефективно, тъй като завършва периода на вегетация, растенията преминават в стадий на покой.

Всички полезни вещества в почвата се усвояват най-добре от растенията във вид на воден разтвор. Затова много хора предпочитат да ползват течни комплексни торове: те проникват по-бързо до корените и се поглъщат от растенията по-успешно.

 

Минералните смеси

Много важно е да изберете правилно тора за есенното подхранване. Има много предварително смесени състави, които са предназначени за различни терени и култури, например, за морави, декоративни и ягодоплодни храсти, многогодишни видове, плодни дървета, хвойнови култури и др. В тези смеси минералният състав е балансиран и растенията получават всичко нужно им за развитие и растеж.

Когато избирате тор за есенно подхранване, задължително трябва да изключите азота от дозите, които внасяте. Основно се разчита на фосфор, калий и калций – микроелементи, които са необходими за узряването на филизите, укрепване на имунитета на растенията, повишаване на устойчивостта на ниски температури. Важно е да съблюдавате и нормите, за да не прекалите с веществата. Златно правило гласи, че е по-добре да дадете по-малко торове, отколкото повече.

 

Органичните вещества

Много хора предпочитат използването на органичните вещества, за да подсилят растенията в градината. Има широк асортимент от торове, които могат да се използват.

  • Оборският тор е ценна суровина, която отговаря за плодородието на почвата. Пресният оборски или птичият тор се закопава в почвата, но не трябва да се използва непосредствено под растенията, защото може да изгорят корените им. Нормата на внасяне е до 3-4 кг на 1 кв. м през 2-3 години;
  • Дървесната пепел е ценна за растенията, тъй като съдържа много полезни микроелементи. На 1 кв. м се използва до 1 кг пепел. Както и торът, тя се внася през есента преди обработката на почвата веднъж на 3-4 години;
  • Торфът съдържа много органични вещества, но ако е от иглолистни видове, той е с висока киселинност. Торът от широколистни гори има неутрална или слабокисела реакция. И двата вида торф е най-добре да се използват в качеството на съставна част на почвата;
  • Компостът осигурява на почвата продължително плодородие. Примерната норма е 3-4 кг на 1 кв. м.;
  • Сидератите все по-често влизат в арсенала на съвременния градинар. Те са екологично чисти и са много евтини. Сеят се в края на лятото, през есента се закопават плитко в пръстта. За най-добри сидерати се смятат бобовите култури: лупина, люцерна, детелина, както и овесът и горчицата. Можете да ги сеете не само в лехите на зеленчуковите култури, но и около дървета и храсти.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама