С два нови сорта десертно грозде се обогати българската сортова листа

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

С два нови сорта безсеменно десертно грозде – “Зорница” и “Тангра” се обогати българската сортова листа. Създадени в Опитното лозе на Института по земеделие и семезнание (ИЗС) ”Образцов чифлик”- Русе, те бяха представени днес от гл. ас. д-р Галина Дякова по време на Открития ден на лозата. И двете селекции са устойчиви на екстремни студове, под минус 18-20оС, и проявяват много добра възстановителна способност.

 Сортът “Зорница” е създаден чрез хибридизация на сортовете „Русенско едро” и „Кинг руби”. Кръстоската е направена през 1986 г. от проф. Иван Тодоров, а морфологичното, агробиологичното и технологичното проучване е извършено в сътрудничество с д-р Галина Дякова и  лозарският колектив на Института. За създаването на нов сорт грозде понякога са нужни 18 – 20 години, разясни д-р Дякова.

“Зорница” спечели награда на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации 2012”, организирано от Съюза на изобретателите в България. Това е типичен десертен безсеменен сорт, който зрее през втората половина на септември, обясни д-р Дякова. Гроздът е голям, тежи около 400 g, изравнен е, зърното е едро – около 5 g, а на цвят е червено-сиво.  Консистенцията на плода е хрупкава, вкусът е хармоничен, със специфичен приятен плодов оттенък. Добивите от сорт “Зорница” са около 16 т от хектар. Захарността в гроздето достига до 22-23%. То е подходящо за консумация в прясно състояние, както и за преработка в стафиди и компоти, обясни д-р Дякова.

Сортът “Тангра”, който е късен, носи всички характеристики на типичния десертен безсеменен сорт. Гроздът е голям, изравнен, със средно тегло също като “Зорница” – около 400 g. Зърното е голямо – около 5.5 g, на цвят е червено-черно, с хрупкава консистенция, вкусът е неутрален и хармоничен.

 Добивите от “Тангра” са около 18 т от хектар. В консумативна зрялост гроздето съдържа 18% захари. Подходящо е за консумация в прясно състояние и за производство на висококачествени компоти. И двата сорта се съхраняват много добре в хладилник и може да се предлагат на пазара и през зимата.

Институтът има създадени маточни насаждения за калеми от новите сортове и има готовност за тяхното разпространение чрез лицензионни договори с производители на лозов посадъчен материал, които вече проявяват интерес към новата селекция, каза още д-р Дякова.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА