Вносът на птиче месо и субпродукти през 2020 година намалява с 10.6% в сравнение с 2019 година. Износът пък намалява с 22.4% спрямо предходната година. Това показват данните за дейността на кланиците за бяло месо в България през 2020 година, публикувани на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
През 2020 година вътрешното потребление на птиче месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) намалява с 1.7% в сравнение с потреблението през 2019 година.
60 526 бр. птици са минали през кланиците в страната през 2020 г.
През 2020 година общият брой на закланите птици и зайци е 60 526 хил. броя – с 0.4% по-малко от предходната година.
Общо добитото бяло месо и субпродукти (вкл. втлъстен черен дроб) е 114 545 тона, което е с 1.3% по-малко спрямо 2019 година.
Промишленото производство заема 98.5% от общо произведеното бяло месо в страната и само 1.5% се добива в стопанствата.