Русия спира пратките с храни от литовското пристанище Клайпеда

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Русия ще спре вноса на стоки от най-голямото пристанище на Литва, Клайпеда. „Пристанищата на Литва са получили писмено известие‚ че Русия няма да приема товари с храни от пристанище Клайпеда, като е възможно и други пристанища да влязат в този списък.“, заяви пред репортери литовският министър-председател Алгирдас Буткевичус, цитиран от Agra Europe.

Изпълнителният директор на пристанище Клайпеда, Алгирдас Камараускас, обясни пред Reuters, че руските власти са оправдали забраната с това, че някои литовски бизнесмени са нарушили установените санитарни норми. Въпреки това литовските бизнесмени твърдят, че Русия търси експерти, за да упражнява политическо влияние върху балтийските държави, включително Естония и Латвия във време, когато отношенията със съседна Украйна са особено обтегнати.

„Това е начин Русия да покаже, че да имаш политическа позиция, която не отговаря на интересите им, се наказва по някакъв начин“, каза Робертас Даргис, президент на Литовската конфедерация на индустриалците. „В случая на Литва санкциите ще бъдат икономически и не за първи път са налагани.“, каза той.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама