В същото време количеството мазнини се намалява
Руски учени отгледаха нова порода овце на основата на Едилбаевите овце, чието месо съдържа повече протеин от останалите. Освен това животните от новата порода се развиват по-добре и се адаптират по-бързо към различни климатични условия, съобщават от от пресслужбата на руското Министерство на образованието и науката.
Едилбаевската порода овце е отгледана през 19 век на територията на съвременен Казахстан. Тогава условията са изисквали порода, която да се адаптира към условията на степта: суша през лятото и студ през зимата. В резултат на това тези животни са издръжливи, непретенциозни в храненето и дават много месо. Изследователите отбелязват, че тези характеристики на породата са подходящи за отглеждане в Русия.
Новата порода е наречена “Волга”. За да бъде създадена, руските учени са внесли чистокръвни овце от Казахстан. При селекционирането е подобрена производителността и разплодната стойност на животните.
„В сравнение с други овце, новата порода има повишена месна продуктивност, енергия на растеж на младите животни, функционални и технологични качества и потребителски свойства на агнешко и овнешко месо, а също така по-добре се адаптира към суровите климатични условия. Освен това съдържанието на протеини в месото им се увеличава и мазнините намаляват“, се казва в доклада.
„Новият вид на Едилбаевската порода овце е гаранция за стабилно производство на висококачествено овнешко месо, подобряване на месните качества на други породи, конкурентно предимство пред чуждестранни породни ресурси и стратегическа гаранция за сигурност на развъждането“, коментира Иван Горлов, научен директор на Волжския научноизследователски институт за производство и преработка на месни и млечни продукти.