Много добър ефект от намаляване ставката на ДДС на хляба отчитат от Румъния. Това каза в отговор на журналистически въпрос държавният секретар по селско стопанство на Румъния Даниел Ботаниу, съобщава вестник Бряг. От миналата година данъкът за производителите на хлебни изделия в Румъния бе понижен от 24% на 9%. Мярката е допринесла за конкурентоспособността на малките предприятия и за запазване на работните места в тях. Друг ефект е намаляването на броя на данъчните измами, каза още Даниел Ботаниу. Ако наблюденията на правителството покажат, че пониженият данък има ефект, постепенно ще се въвежда и за месото, после за млякото и за плодовете и зеленчуците. В коментара си българският заместник-министър Явор Гечев пък заяви, че ако за една страна дадена мярка е добра, то за друга не е. Според него подобно действие може да постигне обратен ефект за българските производители, да доведе до негативна финансова тенденция. “Тази е добър пример, но в България, за да проработи диференцираната ставка, ще са нужни няколко години и редица стъпки, като например изсветляване на бизнеса”, защити мнението си Гечев. Той поясни,че системата за вътрешнообщностни ставки е вече факт и в България и в такъв случай няма как да се намали ДДС само за местните производители, а за всички, които внасят определените стоки у нас. Поради тази причина Гечев е на мнение, че може да има негативен ефект за местния бизнес.
Румънците намаляват ДДС и върху месото, след като падна за хляба
Автор:
Златко Златков
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други
РЕКЛАМА
ВИДЕО
Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000 хранителни продукти.