Румънско грозде подбива цената на родните лозари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Очаква се и значително повишаване на стойността на българските вина

Нерегламентиран внос на грозде от Румъния “събаря” цената на родното производство. Заради инфлацията, недостигът на работна ръка и трудностите в лозарския сектор у нас, се очаква осезаемо повишаване на цената на българските вина“, коментира винопроизводителят Николай Колев, който отглежда 190 дка лозови масиви в крайграничната община Болярово в Ямболска област пред БТА.

По думите му румънското грозде се внася у нас на 68 стотинки за килограм, което е “страшно ниска цена”. Себестойността на българското грозде излиза около 75 стотинки, в зависимост от региона, сорта и големината на лозовите масиви. Най-сериозен нерегламентиран внос има във Варна и района, според Колев.

Според него държавата не прави необходимото, за да могат българските винопроизводители да са конкурентни на пазара. Особено засегнати са по-малките стопани, винарни и биопроизводства. “Оказа се, че ние, които сме си в родната страна, трябва да воюваме за цени с тези, които внасят отвън на много по-ниска цена”, каза още винопроизводителят.

Очаква се и значително повишаване на цената на българските вина. “При положение че всички енергийни ресурси скочиха нагоре, торовете също са нагоре. Това означава и повишаване на надниците на работниците. Инфлацията много я усещаме всички, особено малките производители”, посочи той.

По думите му в цялата страна има и недостиг на работна ръка за прибиране на реколтата от лозовите масиви. “Винаги трябват повече хора, а времето е ограничено. Проблемът се решава, като възнаграждението бъде адекватно. Ние сме социално насочени, защото не наемаме хора от други региони, каквато практика има, а ползваме местните”, добави стопанинът.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА