Рукола – модерна подправка или неразвита ниша в българското земеделие

Георги Узунов
Георги Узунов
8 Минути

Рукола, или за да бъдем по-точни  Eruca sativa на латиница, е член от семейството brassica, което най-често се консумира като зелени зеленчуци. Растението произхожда от района на Средиземно море, но към днешна дата се отглежда в много части на света. В Древен Египет от нея се е правила специална напитка за младоженеца по време на сватбата, защото се е считала за мощен афродизиак. В Древен Рим тази зеления е била главна подправка на масата на богатите. В азиатските страни с нея се лекуват болки в стомаха и гърлото, а в Индия маслото от рукола се използва за лечение на заболявания по кожата.

В наши дни руколата е популярна в цял свят, тя се отглежда на много места, а любовта към пиперливите й листа се дължи на изобилието от полезни свойства. Това растение не остава никого равнодушен, специфичният й вкус или те покорява завинаги или не се понася изобщо. Най-често се използва като съставка в смесени зелени салати, но в Италия, а все по-често и в България, може да се намери и като  добавка към пицата. Има  богат, пиперлив и изключително силен вкус за листен зелен зеленчук.

Много хора смятат руколата за грозен зеленчук, тъй като наподобява листата на обществения враг номер едно в градината – глухарчето. Листата са дълбоко перисто-лопастни с четири до десет малки странични дяла и голям терминален лоб.

Растението обаче има и лоша страна.  Всъщност то натрупва много нитрати. В проучване на зеленчуците, публикувано през 2008 г. като част от становището на Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), средните нива на нитрати варират от ниско – 20-30 мг /кг в брюкселско зеле и грах до високо – 4,667 мг/кг в руколата. Други листни зелени зеленчуци също имат относително високи нива на нитрати.

Можем ли да отглеждане рукола в България

Руколата, много често наричана на Запад „Ракета“, е бързо растяща, прохладна сезонна култура. Предпочита добре дренирана, плодородна почва и пълна слънчева светлина. Като цяло, нараства до около 90 сантиметра височина с кремаво-бели ядливи цветя. Листата могат да бъдат готови за бране в рамките на 40 дни от засяването на семената.

По-младите листа имат светлозелен оттенък и изглеждат идентични с тези на спанака. Освен това младите, нежни листа са по-малко пиперливи и сладки, за разлика от острия, пикантен вкус на зрелите растения.

Растението трябва да се засажда в градината в началото на пролетта или есента. То ще расте в розетка с ширина 30 см и също толкова висока, ако я оставите. Подобно на листната салата, руколата се простира нависоко  в горещо време. Можете да издърпате нагоре, когато растението започне да изпраща стрък от центъра, или можете да продължите с прибирането на листата, докато не усетите твърде силен вкус.

Стъблата имат малки бели цветя отгоре. Те са годни за консумация и се използват често при салатата. Цъфтежът сигнализира, че сезонът е завършил за руколата и можете да я замените с топла култура за лятото.

Растеж и отглеждане

Руколата расте бързо. Заложете растения в слънчевата градина в началото на пролетта за пролетна реколта или края на лятото за есенна реколта. Растенията предпочитат по-хладните дни на пролетта или есента. Както всяка зелена салата, руколата се нуждае от богата почва, за да постигне най-добрия си растеж, и ще расте още по-добре, ако я подхранвате. Преди засаждане, подобрете почвата си чрез наторяване или зрял компост. Ако засаждате в саксии, уверете се, че ще осигурите на корените отлична среда за отглеждане.

Отстраняване на проблеми

Когато цъфтежът започва в края на пролетта или началото на лятото, вкусът става по-интензивен. В даден момент той може да бъде по-силен за Вас, което означава, че е време да наберете листата и да изчакате следващия хладен сезон за растеж.

Вземете само външните листа, така че растението да остане непокътнато и да може да се използва през идните седмици. Откъсването на листата, стимулира растението да дава все повече и повече нови листа.

Употреба

Руколата се счита за зеленчук. Приготвя се и се яде като спанак, или може да се използва по-пестеливо като подправка, за да овкуси салата, месо или паста. Не е за тези, които предпочитат мек вкус като този на салата от айсберг.

Модерната подправка

Растението често може да бъде използвано като подправка и най-често приложението му е в свежите зелени салати. Според много хора, има вкус, наподобяващ горчица. Руколата е вкусно допълнение към други зелени зеленчуци. Казват, че древните римляни я съчетавали с цикория, слез и лавандула.

Също така някои хора комбинират растението с  плодове като круши или сирена като Горгонзола. Пасва добре върху сандвичи, в салати от пиле и риба тон, ястия с яйца, тестени изделия и доматени ястия, както и в сотирани зеленчуци. Можете също така да я задушите с добавяне на други билки и подправки – няма проблем руколата да стои и като самостоятелна гарнитура.

Съхраняване на рукола

Опаковайте пресните листа в пластмасова кутия или ги поставете в запечатваща се пластмасова торбичка. Те ще останат свежи в продължение на два или повече дни, може би по-дълго. Качеството на листата ще започне да спада след три дни.

Хранителни факти

Руколата е богат източник на желязо, а също и на  витамини А и С, както и на нитрати и няколко антиоксиданти, за които се съобщава, че спомагат за борба със стомашно-чревни язви и псориазис. Както повечето салати, тази също е много нискокалорична.

Ползи за здравето

Зеленчукът има висока хранителна стойност със своите кръстоцветни семейни корени. Те носят антиоксидантни ползи от глюкозинолати и детоксикираща сила от ензими. Растението е отличен източник на фибри, витамини за стимулиране на имунната система и калций за здравината на костите. Също така получавате букет от фолиева киселина, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган.

Растението също така осигурява високи нива на протеини, рибофлавин, тиамин, цинк, витамин В6, мед и пантотенова киселина (витамин В5).

Изследователски екип, изследващ естествените ползи за здравето от руколата, открива, че тя може да бъде свързана с борба със стомашно-чревните язви, вероятно заради многото антиоксиданти, които съдържа.

Растението се счита за един от листните зелени зеленчуци, които съдържат почистващи свойства, противодействащи на отравянето с тежки метали в човешката система, особено в черния дроб. Отбелязва се също, че този зеленчук има способността да изкоренява пестициди и хербициди от организма.

ЕТИКЕТИ:
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА