Роботите не могат да настигнат хората в събирането на домати

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Производителите на роботи за бране на домати признаха, че тяхната машина се нуждае от подобрение. По време на открито събитие, при което журналисти са били поканени в лабораторията за роботика на Panasonic в чест на 100-годишнината на японската компания, се е оказало, че роботите за бране на домати изпълняват задачата с неточности. Въпреки това, тези машини струват милиони долари и е минало много време от първите проби.

В момента един такъв робот е оборудван с две камери – едната служи за възприемане на цвета и втората позволява на робота да намери зрял домат, дори ако е скрит от листата. След това машината трябва внимателно да откъсне плодовете и да ги премести в хранилище.

Роботът обаче успял да събере само 10 домата за един час, което едва ли може да се нарече добър резултат. Вярно е, че всъщност роботът откъсвал доматите често, но е хвърлял по-голямата част от реколтата на пода.

Като цяло роботът събира 180 домата на час, но губи повечето тях. Професионалните берачи на домати прибират около 800 домата на час. Човешката работа обаче изисква почивки, спиране на работата през уикендите, както и сравнително кратки работни смени. Роботите могат да работят ден и нощ седем дни в седмицата и никога да не се уморяват.

Всъщност роботът изглежда като човек. Той има две “очи” (камери Panasonic Lumix), “ръка” и “крака”, за да се движи (по релсите между редици растения) и “мозък” под формата на блок с изкуствен интелект за обработка на информация. Умната машина съдържа 10 000 изображения на домати, за да може да разпознава плодовете, готови за прибиране.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА