Рим разрешава лова на диви свине в градовете

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
Рим е на път да разреши проблема си с глиганите, които се разхождат необезпокоявани из столичните квартали и нерядко нападат жителите им, съобщи БГ ЛОВ.
Бюджетната комисия на Камарата на депутатите даде зелен светофар на мярката, според която дивите животни ще могат да се ловуват в градските паркове, а след санитарна проверка месото им ще се използва и за храна.
Мярката е по искане на управляващата партия „Италиански братя” на Джорджа Мелони.  Предложението предизвика доста полемики, но в крайна сметка стана част от бюджетния проектозакон. Според него няма да става въпрос за свободен лов на диви прасета, тъй като те ще бъдат убивани от специално оторизирани за това ловци. След това месото ще бъде контролирано от санитарните служби и ако е годно, ще се предлага за ядене. Против мярката се обявиха Зелените, които смятат лова на диви животни в градските паркове за срамен и обещаха да се обърнат към ЕС.

Според Организацията на земеделските производители из италианските градове и по полетата до тях се разхождат 2,3 млн. глигани

Според експертите това е много висок брой, поради което през тази година се регистрира по един инцидент с глиган на всеки 41 часа. Има 13 жертви и 261 ранени, затова е необходимо и спешно разрешение на ситуацията. Според асоциацията 81 на сто от италианците са „за” лова на глигани в градовете от страна на специализиран персонал. 58 на сто от жителите смятат, че дивите прасета представляват опасност. Досега бяха изпробвани няколко други мерки като издигането на огради срещу глиганите в градовете и разширяването на зоните за лов.

Според шефа на асоциацията Еторе Прандини ситуацията с глиганите вече е станала неудържима заради многото щети, нанесени от тях на земеделието и върху равновесието на екологичната система.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА