Рибеното масло може да има активен принос при загубата на тегло, сочи ново изследване, цитирано от “Фокус”. Японски учени са стигнали до заключението, че рибеното масло превръща складиращите мазнини клетки в клетки, които изгарят мазнини.
Белите мастни клетки са основна причина за затлъстяването, тъй като съхраняват излишната енергия под формата на мазнина, докато кафявите мастни клетки изгарят мазнина, за да генерират топлина и да поддържат телесната температура. Голяма част от свързаните със затлъстяването изследвания целят да разкрият механизмите, които произвеждат повече от полезната и по-малко от вредната мазнина.
Изследователите са изпитали ефектите на рибеното масло върху мишки като хранили гризачи с мазни храни и друга група със същите мазни храни, но и рибено масло в добавка. Групата, консумираща рибено масло, е повишила теглото си между 5 и 10% по-малко тегло и между 15 и 25% по-малко мастна тъкан по време на експеримента. Учените посочват, че маслото задейства рецептори в храносмилателния тракт, активира симпатичната нервна система и преобразува белите мастни клетки в бежови.