Президентът Ердоган: Коридорът за зърно е отворен отново

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Президентът на Турция обяви, че зърненият коридор е отворен отново. Ердоган каза, че вчера е разговарял с руския президент Владимир Путин за зърнения коридор, а днес ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, съобщи tr.euronews.com. Междувременно руското министерство на отбраната обяви в изявление, че „необходимите писмени гаранции са получени от Украйна по отношение на споразумението за зърно, благодарение на участието на ООН и подкрепата на Турция“.

В изявлението се казва „Русия намира гаранциите, които получи за достатъчни, тя ще продължи участието си в споразумението за зърно“.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков направи изявления относно споразумението за доставки на зърно от Украйна, в което Русия спря участието си. Посочвайки, че на 29 октомври украинската армия е извършила атака срещу корабите и цивилните кораби на Черноморския флот на Русия, Конашенков уточни, че въпросните кораби осигуряват сигурността на зърнения коридор.

По тази причина Конашенков посочи, че Русия е спряла споразумението за добив на зърно от Украйна и заяви, че са докладвали позициите си по този въпрос на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и на Съвета за сигурност на ООН.

„Благодарение на участието на ООН и подкрепата на Турция успяхме да получим необходимите писмени гаранции от Украйна по отношение на споразумението за зърното“, каза Конашенков. Обяснявайки, че Украйна е дала официална гаранция на Русия по отношение на хуманитарния морски коридор, използван при превозите.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА