Резитбите на овощните дървета са в тясна зависимост от възрастта на дърветата. Има три вида операции: резитби за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване.
Резитбата за формиране на короната започва след засаждането на фиданката и приключва с окончателното изграждане на короната и започване на пълно плододаване. През този период растежът е много силен и през първите няколко години и овошките не раждат. След началното плододаване, което е все още слабо, растежът е силен и короните трябва да се формират. Отначало дръвчето расте главно на дължина, по-късно започва да се разклонява. Най-важното през този период е да се правят много слаби резитби, и то главно за премахване на по-силните излишни клонки. Особено нежелателно е да се съкращават клонките, това води до излишен растеж и забавя плододаването. Съкращава се само в случаите, когато клонките, от които ще се формират скелетни клони и разклонения, са много силни (над 70-80 см). В никакъв случай през този период не трябва да се премахват слабите и наведено растящи клонки, независимо къде и в каква посока са израснали. Върху тях се залагат най-рано плодни пъпки и плодове, а те и най-скоро ще изсъхнат.
Резитбата за плододаване започва частично още когато се формира короната и продължава през целия живот на овошката. Характерно за плододаващия период е, че удължаването на клоните е много слабо, но разклоняването е интензивно и в резултат короните се сгъстяват, влошава се огряването на листата и плодовете. Започват и процеси на съхнене. С напредване на възрастта те се засилват и към края на живота на дървото засягат и върховете на клоните. Плододаването е максимално, но някои дървета раждат повече, отколкото могат да изхранят. Това води до нередовно (алтернативно) плододаване. Регулира се чрез резитбите, най-често чрез просветляване на короните. Премахват се сухите, счупените и болните клонки и тези, които се преплитат и взаимно се засенчват. Просветляването трябва да е по-силно във връхната и периферната част на короната.
Подмладете срочно
Резитбите за подмладяване се правят еднократно към края на живота на овошката, когато процесите на стареене са много силни и засягат върховете на клоните. Силно се съкращават основните клони от 1/3 до 1/2 от дължината им.