Регистрираха 60 огнища на бяс в Турция, каква е опасността за България

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Ваксинацията на лисиците трябва да продължи, съветват от ЦОРХВ

По данни от информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADIS) през последната седмица са регистрирани 60 огнища на бяс в Турция, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). За подобни случаи са докладвали и Молдова (1 огнище), и Румъния (1 огнище). У нас от 2014 г. у нас не е установяван вируса на беса при диви и домашни животни, затова и от ЦОРХВ препоръчаха на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприеме стъпки пред Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) за получаване на статут на страна „свободна от бяс“ с приложение на ваксинационни програми за орална ваксинация на лисиците в дивата природа.

Данните сочат, че след 12 години на изпълнение на Програмата на територията на България (от началото на прилагане програмата през 2009 г.) е постигнат значителен спад на броя на случаите на бяс на територията на страната – от 59 случая през 2009 г. в началото на програмата до единични случаи на година, без открити положителни случаи през 2013 г. и два положителни през 2014 г. в област Благоевград. След 2014 г. в България до момента не са установени положителни случаи при лисици, диви каниди или домашни продуктивни животни. Резултатите от последния одит (2019 г.) от Дирекция F “Одити и анализи в областта на здравето и храните“ в ГД САНТЕ на ЕК, показват напредък при изпълнението на годишните програми за контрол и ерадикация на беса и оралната ваксинация на лисиците. Благодарение на извършваната орална ваксинация против бяс по дивите животни съществува реален шанс за по-малко от десетилетие бесът причинен от Rabies virus да изчезне напълно.

Вирусът на беса обаче все още циркулира чрез своя горски цикъл в Източна Европа и съседни на България страни – Русия, Украйна, Румъния, Босна и Херцеговина и Анадолска Турция. Затова е необходимо да се осигури чрез съфинансираните от ЕС програми една по-дългосрочна стратегия, постоянство и непрекъснатост на ваксинационните кампании при приложението на оралната ваксинация на лисиците и безусловно трансгранично сътрудничество със страните от региона на Балканите и техните компетентни ветеринарни служби за постигане на крайната цел – изкореняване на беса от територията на България, препоръчват още експертите от ЦОРХВ.

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА